Kako bismo najjednostavnije pojasnili stvaranje i učvršćivanje neuronskih puteva, zamislite da se po prvi puta vozite nekom novom cestom prema mjestu gdje još niste bili – u tom trenutku sve je „novo“ (okoliš, zavoji, uzbrdice, semafori, rupe na cesti…). Putujete li istom cestom sve češće, kroz neko vrijeme – definirate si poznatu, čvrstu i sigurnu rutu kojom ćete bez problema stići na odredište.

 

Isto je i sa navikama. Uzmimo kao primjer naše posezanje za određenom vrstom hrane ili cigaretama radi stvaranja neke vrste ugode. Ukoliko učestalo ponavljamo jednu te istu stvar, ona nam postaje navika i tako se npr., od osobe skladne tjelesne težine, svakodnevnim prejedanjem i nevježbanjem iz „n“ razloga, možemo pretvoriti u debeljucu. Tako je i s cigaretama – danas ću zapaliti jednu, prekosutra jednu, kroz neko vrijeme prelazimo na dvije cigarete, i tako malo po malo, uhvatimo sami sebe kako pušimo kutiju cigareta dnevno ili više.

 

Ovim primjerima ulovili smo način na koji naš mozak stvara i učvršćuje neuronske puteve. Sretna okolnost u svemu ovome je ta, da se naš mozak neprestalno mijenja, a samim time pruža nam mogućnost stvaranja novih neuronskih puteva (ili mreža) kako bismo mogli kreirali nove navike. Znanstvenici su ovu mogućnost mozga nazvali „neuroplastičnost“.

 

Marylin Gordon nam govori:

 

„Obično sam vozila automobil (automatik – vozilo bez papučice kvačila) s jednom nogom na kočnici, a drugom na gasu. Željela sam se istrenirati kako bi ga vozila koristeći samo jednu nogu, bez obzira na snažno etablirane neuralne puteve (navike) za vožnju s obje noge. Kako bi postigla svoj cilj, upotrijebila sam svoju „jaku volju“ i izgradila nove neuronske puteve u mozgu, odnosno premostila stare i reprogramirala svoj mozak.“

 

Sve ovo ukazuje nam na mogućnost promijene naših ponašanja, misli ili ovisnosti – direktno unutar našeg mozga. Zbog neuroplastičnosti mozga, odnosno njegovog uvijek-promijenjivog potencijala, sve je moguće. Ljudi koji su doživjeli moždane udare, mogu povratiti funkcije svog mozga izgrađivanjem novih neuronski puteva, a to su pokazala i neka od novijih znanstvenih istraživanja. Pušaći, oni koji se prejedaju i mnogi drugi, mogu naučiti kreirati nova ponašanja, stavove te na taj način transformirati vlastite živote.

 

Bilo da radite s drugima na njihovim navikama, vlastitim navikama ili možda oboje, možete primjeniti ova razumijevanja kako biste unaprijedili vaš uspijeh u radu s njima.

 

 

Navedimo neke od načina za reprogramiranje mozga.

 

1. Identificirajte naviku koju želite promijeniti i donesite svjesnu namjeru o tome da je želite promijeniti.

 

Izuzetno bitno je napomenuti da morate imati ozbiljnju, ustrajnu i nepokolebljivu namjeru za promijenom te znati da ste Vi jedina osoba koja Vas istinski može promijeniti. Ukoliko je namjera ozbiljna, onda je kreiranje novih neuronskih puteva unutar vašeg mozga zajamčeno.

 

2. Promatrajte kako stara navika (ili put kojim idete utječe na vaš život)

 

Obratite pozornost na vlastite osjećaje, misli, ali i na to kako vaše tijelo reagira na određene navike. Na taj način možete vidjeti što stvarate unutar svog života. Budite svjedok – promatrač i budite svjesni svega što vam se događa.

 

3. Premjestite fokus

 

Da bismo uspješno kreirali nove neuronske puteve, vrlo je bitno naučiti premjestiti fokus sa stare navike na nešto novo i željeno. Npr. ukoliko želite prestati provoditi vrijeme u kući pred televizorom, pronađite neku aktivnost koja će vas stimulirati da svoje slobodno vrijeme provedete izvan kuće, bilo da se radi o bavljenju sportom, radovima u vrtu, druženju s prijateljima ili tek jednostavnoj, neobaveznoj šetnji. Kada se vaš fokus svjesno premjesti i kada to radite učestalo promijenit će se i eventualna, za vas nepodobna navika. Kako se stvaraju novi neuronski putevi, stari će polako blijediti, a s vremenom će doći na točku u kojoj vam stara navika više neće zadavati probleme.

 

4. Koristite svoju maštu

 

Nove neuronske puteve možete izgraditi, ne samo pomoću kreiranja i primjene novih ponašanja, nego i kroz vlastitu maštu. Zamislite nova ponašanja unutar vlastitog uma, fokusirajte se na njih i jednostavno ih ponavljajte, vrtite kroz misli, a tako ćete izgradili i nove puteve.

 

5. Obustavite vaše misli ili obrasce ponašanja koje vas vode prema navici koju želite promijeniti

 

Recite „ne“ ili „odustani“ kada se pojavi neka stara misao ili impuls. Naglasite si da to više ne morate činiti na na vama najprihvatljiviji način koji neće stvoriti otpor u vašim mislima. Zatim se okrenite prema novom putu koji stvarate i nastavite ići u tom smjeru.

 

6. Koristite terapiju averzijom (odvratnost)

 

Terapija averzijom nije za svakoga, ona je opcionalna. Npr., ukoliko želite prestati jesti slatko možete si reći: „to je smeće, čini me debljim/ljom i zbog toga se osjećam loše, šteti mome zdravlju…“. A možete i jednostavno unutar uma stvoriti asocijativne slike koje će vam zgaditi objekt pri samoj pomisli na njega. Npr., čokoladu zamislite kao komad polutvrde gume koju je netko izvadio iz školjke javnog wc-a te vas natjerao da ju grizete, žvačete i gutate. Stvorite si u glavi živopisnu sliku o tome, pokušajte osjetiti okus gume u vlastitim ustima, kao i doživjeti gađenje prema takvom činu, pogotovo kada ste svjesni od kuda je ta ista guma izvađena. Shvatili ste bit i neograničene potencijale vaše mašte, a sad zamišljajte i ponavljajte taj proces. Kroz neko vrijeme, čokolada vam neće biti problem.

 

7. Kreirajte određeni plan promijena navika i odaberite što učiniti alternativom

 

Kada ste kreirali određeni plan promijene, lakše je izgraditi nove neuronske putove. Objavite ga sebi i bliskim osobama „neka bude službeno“. Svjesno odlučite i krenite – ukoliko želite vježbati, umjesto prejedati se, te ostanite fokusirani prema tom novom izboru. Možete stvoriti afirmacije i sidra kako biste pojačali važnost i vrijednost svog izbora. To mogu biti rečenice: “Ja svakodnevno vježbam ili” Ja imam kontrolu.“ i sl..

 

8. Preobrazite prepreke

 

Pogledajte što vam je na putu. Pogledajte sekundarnu dobit – ono što ste dobivali iz starih navika ili putova. Pogledajte npr. količinu stresa u vašem životu i osvijestite kako se možete nositi s njim na različite načine. Usmjerite svoj um prema tim raznim mogućnostima i  čvrsto ih zagrlite. Upravljajte vlastitim emocijama i mislima te putujte, novim neuronskim super autocestama unutar vašeg mozga.

 

9. Povežite se sa svojim unutarnjim vodstvom radi inspiracije i podrške 

 

Povežite se i poslušajte vaše unutarnje vodstvo. Znajte da na raspolaganju imate silu unutar vas koja je uvijek povezana s božanskim izvorom, ljubavlju i mudrošću te da zbog toga imate veliku moć, kao i podršku. Koristite meditaciju jer ona stvara nove puteve i promjene na mozgu. Studije koje su znanstvenici provodili na mozgovima redovnika koji učestalo meditiraju pokazale su više nego pozitivan učinak meditacije na neuronske krugove u mozgu. U današnje vrijeme predlaže se medicinski provjerena i jednostavna fokusna meditacija (do 30-tak minuta dnevno) koja nema nikakve povezanosti s bilo kakvim religijama ili praksama, a njome možete opustiti tijelo, umiriti um, reducirati stres te poboljšati vlastitu funkcionalnost u svakodnevnici.

 

10. Preobrazite se i napravite promijenu

 

Znajte da je preobrazba uvijek moguća i da možete kreirati nove moždane puteve kad god ste spremni napraviti pomak u svom životu. Kada imate na umu “Ja to mogu!”, dobijete jasan osjećaj da ste raskrstili sa starim i da ste na nekom, novom putu. 

 

 

Prijevod s engleskog, adaptacija i nadopune: Ivica Belovarić

 

Link na orginalni članak: Train your brain to let go of habbits