Svakodnevno od trenutka otvaranja očiju krećemo putem ustaljenih, vlastitih rituala i misaonih obrazaca koji nas dočekuju povratkom u ovu našu, nazovimo je stvarnost. Od obavljanja fizioloških potreba, higijene, ispijanja jutarnje kave uz dnevne novosti, odlaska na posao, raznih sitnih i velikih razgovora itd., itd….

 

Slobodni smo primijetiti da sve ove i druge radnje koje se odvijaju tokom, a i do kraja dana u većini slučajeva radimo nekakvim automatizmom – popularno zvanim – životom na autopilotu. Ako se u potpunosti ne prepustimo autopilotu, mogli bismo svjesno početi primjećivati ljepotu jutarnjeg sunca, cvrkut ptica, spontani osmijeh koji ispunjava dušu, raznolikost boja i zvukova urbane buke oko nas ili pak šum valova, osjetiti mirise borova i drugog bilja, ovisno o lokaciji na kojoj se nalazimo.

 

Ono što želim reći je to, da bilo kako bilo, konstantno gubimo sadašnji trenutak i naše bivanje u njemu. Zašto je to tako? Sagledamo li naše živote koji na ovaj način (automatizmom) samo prolaze kraj nas, uvidjet ćemo konstantno ispreplitanje vlastitih misli rezultirano djelovanjem ega. S obzirom na to da ego ne egzistira u sadašnjem trenutku, vješto nas uvlači u identifikaciju (poistovjećivanje) s raznim problemima – situacijama, forsirajući i fokusirajući naš um-misli na zarobljenost ka prošlim ili budućim događajima. Tom konstantnom cikličkom izmjenom prošlost-budućnost, odnosno ego fokusiranjem uma-misli na njih, sadašnji trenutak nam jednostavno izmiče kroz prste poput finog i sitnog pijeska.

 

Kada u nekom od razgovora objašnjavam sadašnji trenutak volim primijeniti jednostavnost. Prije toga naravno, osobe me zatrpaju gomilom, momentalno nerješivih problema, tj. situacija životnih situacija, potrudim se pružiti konstruktivne mogućnosti rješenja istih i navesti ih na samostalna rješenja. (Kako stari mudraci kažu : Rješenje problema je u tebi – ti sve znaš – pogledaj u sebe! – u pravu su.) Kako razgovor dalje teće i kako se mičemo od svih tih problema, nekako osjećam dužnost pojašnjavanja sadašnjeg trenutka i razlike između njega i životnih situacija, odnosno problema u kojima se više-manje svi mi nalazimo.

 

“Za primjer sjedimo, opustili smo se, u toplom smo i recimo da pijemo kavicu ili nešto drugo što nam odgovara. Ugodno nam je. Nitko nas ne smeta, ne tuče, ne maltretira, nego samo ugodno razgovaramo o problemima – našim životnim situacijama, razmišljamo, smijemo se i baš ništa nam ne fali. Usredotočeni smo na sve što radimo! Da li ti koji čitaš, u ovom trenutku u kojem oboje jesmo, jesmo sada – u glavi izmjenjuješ misli o prošlosti-budućnosti? Sada! – da baš sada?”

 

Ako ste odgovorili s Ne – dobro došli u osviješteni sadašnji trenutak!

 

Pogledajmo sada MODEL – 3L i dodatno pojasnimo ono što vidimo na slici.

 

Na slici 1. vidimo fiktivni model s tri ladice. Te tri ladice daju prikaz djelovanja ega, odnosno gubitak sadašnjeg trenutka. Kao što možete vidjeti, srednja ladica koja označava sadašnjost i sadašnji trenutak je zatvorena. Dok su ladice prošlosti i budućnosti konstantno otvorene te u neprekidnoj kružnoj izmjeni kojom gubimo sadašnjost – sadašnji trenutak.

 

Na slici 2. vidimo prikaz stanja bez ega. Ladice prošlosti i budućnosti su zatvorene i prepuštamo se bivanju u sadašnjem trenutku. Obje slike prate i strelice koje označavaju smjer kojim se naša stanja trebaju odvijati. Slika 2. ima dodatne strelice na zatvorenim ladicama koje nam označavaju pravilno korištenje iskustava iz prošlosti – prisjetimo ih se, otvorimo i zatvorimo ladicu po potrebi. Kao i pravilno usmjeravanje u budućnosti – postavljanje parametara naših djelovanja, otvaranje i zatvaranje ladice. Samim time ne gubimo sadašnji trenutak i ne ulazimo u identifikaciju s prošlim ili budućim događajima – djelovanjima nego smo konstantno usredotočeni na sadašnji trenutak. Život je ipak samo niz izmjena sadašnjih trenutaka, a upravo su oni ti u kojima možemo potpuno funkcionalno i fokusirano djelovati. Bez identifikacija i stvaranja projekcija o prošlim ili budućim događajima.

 

Živjeti u sadašnjem trenutku znači biti ovdje i sad – biti usredotočen. Za postizanje takvog stanja uma koje nam olakšava i poboljšava kvalitetu života postoje mnoge knjige, učenja i tehnike. Izbor nakon svjesne odluke je vaš, putevi su ipak mnogi, a i različiti za svakoga od nas. Sretno!