Tai Chi je jedinstven sistem vježbi koji pokriva aspekte zdravlja, vitalnosti i samoobrane nastao u drevnoj Kini. On nam omogučava kultiviranje naše unutarnje energije, upravo zbog toga što cirkulacija te unutarnje energije revitalizira odnosno poboljšava rad svih naših unutarnjih organa i bioloških sistema. T’ai Chi bi mogli najjednostavnije definirati kao sistem profinjenih i koordiniranih pokreta tijela kroz aktivnu meditaciju koja se postiže pravilnim dubokim disanjem uz potpuno opuštanje svih mišića te pripravno stanje svijesti.  Kao sam pojam vježbanja zasniva se na Formama, dakle koordiniranim pokretima tijela, a one su izvedene tako da razviju optimalni stupanj harmonije između uma i tijela. T’ai Chiem se mogu baviti osobe svih godišta.

 

Chi Kung ili QiGong vježbe za zdravlje i vitalnost sastavni su dio T’ai Chi treninga iako se mogu izvoditi i smostalno. Koristimo ih za prevenciju od bolesti i kontrolu kroz balansiranje Chia (naše unutarnje energije). Chi balansira naše unutarnje organe i sisteme za optimalan biološki rad, a rezultat vježbanja je poboljšanje zdravlja, jako tijelo i smireni um. Sistemi Chi Kunga za zdravlje i vitalnost nastali su davno prije borilačkih vještina i možemo ih slobodno nazvati “Majkom T’ai Chia” jer kada Chi Kung pomješamo sa borilačkim vještinama nastaje savršen spoj nazvan “T’ai Chi Ch’uan”.  

 

Treninge vode: Učitelj Vlado Smiljanić i instruktor Ivica Belovarić. Slobodni ste se prodružiti našoj T’ai chi ekipi te vježbati u ugodnoj i opuštajućoj atmosferi. Zainteresirani za treninge mogu se javiti učitelju Vladi na 091 254 7180.

 

Više o Tai chi chuanu & Chi kungu kao metodama relaksacije pogledajte na našim linkovima koji su u nastavku:

 

Tai Chi Sisak FB stranica – prošetajte našom FB stranicom te saznajte više informacija o T’ai Chiu i Chi Kungu iz hrvatskih i inozemnih internet stranica

 

Predstavljamo T’ai chi chuan – članak

 

Chi Kung – članak

 

Zašto bi bilo korisno vježbati T’ai Chi? 

 

Današnjim urbanim načinom života počeli smo zanemarivati sebe i potrebe osobne psihofizičke stabilnosti i unutarnjeg mira, koje su generalno narušene stresom, fizičkom iscrpljenošću, padovima koncentracije, zdravstvenog imuniteta uz smanjenje gipkosti i funkcionalnosti našeg tijela. Možemo slobodno dodati i razne toksine koje unosimo nezdravim načinom prehrane te utjecaj negativnih energija, misli i emocija koje dobivamo od nama bliske okoline, kao i nas samih. Smatram da ima dovoljno razloga da se svi pokrenemo u vlastitu korist, ako ne u ovako kompleksnu vještinu, onda bi barem bilo u redu neobavezno se prošetati i pustiti mozak na pašu.