Zhan zhuang kung (jam jong kung) – The art od standing like a tree – Stajati kao drvo – Postizanje uzemljenja

Zhan zhuang je jedna od najsnažnijih chi kung vježbi, odnosno početna forma rada sa našom unutarnjom energijom koja se izvodi u statičkom položaju sa dodatkom minimalnih eksternih pokreta koji stabiliziraju tijelo i um te odblokiravaju strujanje naše unutarnje energije zvane bioenergija, bioelektricitet ili Chi. Povijesna zasluga pripisuje se periodu od prije tisuću godina Marshala Yue Fei-a poznatijeg kao Žuti Car.

Zbog toga što su chi kung vježbe vrlo efektivne za podizanje razina naše unutarnje energije i nedvojbeno imjaju fantastičan utjecaj na naše zdravlje, najčešće se koriste za započinjanje svih treninga i smatraju se osnovnim temeljem istih.

Redovitim, svakodnevnim vježbanjem Zhan zhuang-a tijelo i um postaju izuzetno svjesni naše okoline, razvijamo mentalne i emotivne talente, postižemo veću otpornost na razne pritiske i stres te se lakše i brže oporavljamo od povreda i bolesti.

Da bi otvorili vrata ovoj vježbi moramo napomenuti da je bitno svakodnevno vježbanje koje započinje sa laganim opuštanjem ramena, rotacijom kukova i ojačavanjem koljena. Nakon toga staje se u opuštjući početni stav zvan Wu Chi (stabilni, opušteni stav) i iz njega izvodimo vježbu u minimalnom početnom trajanju od 5 minuta da bi se kasnije vježba postepeno produžila do 20 minuta. Kada se postigne prilagodba tijela i mogućnost održavanja Wu Chi-a od 20 min. osnovnoj vježbi pridružuju se dodatni elementi minimalnog eksternog gibanja.

Zhan zhuang kung sakuplja (upogonjuje) našu unutarnju energiju, opušta nas i dozvoljava našem centralnom nervnom sistemu da se samostalno rebalansira. Najbitnija stvar u ovoj vježbi je maksimalno opuštanje, bez nepotrebnih tenzija te dopuštanje našem tijelu i energiji da samostalno učini sve što treba.