Taj famozni sadašnji trenutak, toliko jednostavan, a toliko težak za postizanje pokušao sam što jednostavnije prikazati osmislivši MODEL – 3L o kojem možete pročitati ovdje (MODEL – 3L). Dopustite si luksuz, zaboravite na vrijeme, pronađite mirno i udobno mjesto te uronite u sadašnji trenutak. Iako su ove knjige već dugo prisutne u eteru, svakako predlažem njihovo čitanje, kao i kontempliranje o napisanom materijalu svima onima koji ga još nisu dotakli. Isto tako, slobodan sam predložiti ponovno čitanje materijala svima onima koji su ga dotakli – ponavljanje ja majka znanja, zar ne?

 

život je usredotočenostWinifred Gallagher “Život je usredotočenost”. Ova knjiga prenosi jednostavnu, no izuzetno moćnu poruku kojoj se rijetko daje zaslužena pozornost – za uspješan je život ključna usredotočenost. Knjiga o moći usredotočenosti, što je pogotovo bitno s obzirom na užurbanost modernog svijeta i brzinu razmjena informacija. Gotovo bi se moglo reći da je to danas prava umjetnost. Što je to, točno, pozornost? Što nam se odvija u mozgu kad se na nešto usredotočimo? Može li se isti proces primijeniti na misli i osjećaje kao i na vidike i na zvukove? Kako naš karakterističan način koncentriranja utječe na to kakvi smo kao osoba? Zašto neke stvari »zgrabe« našu pozornost? Kako to da nam ružne stvari, primjerice mjesto prometne nezgode ili uvreda koju smo načuli daleko više privuče pozornost nego nešto dobro, na primjer lijepi pejzaž ili kompliment? Kako »pokloniti pozornost« nečemu kroz duže razdoblje, kao što to činimo u slučaju karijere ili zdravlja? Na sva ta, i još mnoga druga pitanja, ova će knjiga pružiti jasne odgovore koji će nam pomoći živjeti sretnije i kreativnije.

 

moć sadašnjeg trenutkaEckhart Tolle “Moć sadašnjeg trenutka”. Da bismo se upustili u putovanje sa ovom knjigom, za sobom moramo ostaviti analitički um i njegovo lažno stvoreno ja, odnosno naš ego. Na to izazovno putovanje, Eckhart Tolle vodi nas jednostavnim i razumljivim jezikom kroz pitanja i odgovore. Ako smo sposobni biti potpuno prisutni u Sadašnjem trenutku i sve činiti u sadašnjosti, ako smo sposobni osjetiti stvarnost takvih pojava kao što su unutarnje tjelo, predaja, opuštanje, otvorit ćemo se preobražavajućem iskustvu Moći sadašnjeg trenutka. Riječi su mu oznake pokraj puta kojim će mnogi od nas doći do novih otkrića: mi nismo um; sposobni smo pronaći put koji će nas izvesti iz psihološke boli; izvornu ljudsku moć možemo otkriti predamo li se Sadašnjem trenutku. Otkrivamo kako je tijelo zapravo jedan od ključeva koji otvaraju vrata stanju unutarnjeg spokojstva, upravo kao tišina i prostor koji nas okružuju. Uistinu, pristup je moguć odasvud. Tim se pristupnim točkama, portalima možemo koristiti da uđemo u sadašnjost, u Sadašnji trenutak, u kojemu problemi ne postoje. Ondje ćemo pronaći radost i bit ćemo sposobni prigrliti svoje istinsko ja. Ondje otkrivamo da smo već potpuni i savršeni.

 

nova zemlja

Eckhart Tolle “Nova zemlja”. Glavna svrha ove knjige nije nabrajanje novih informacija ili uvjerenja, niti je pokušaj da vas se uvjeri u bilo što, nego je njezina svrha potaknuti pomak u svijesti, odnosno, probuditi. U tome smislu ova knjiga nije »zanimljiva«. Kad vam je nešto zanimljivo, to znači da možete zadržati svoju udaljenost, u mislima se poigravati idejama, slagati se ili suprotstavljati. U ovoj je knjizi riječ o vama. Promijenit će stanje vaše svijesti, ili će biti besmislena. Probuditi može samo one koji su spremni. Još nisu svi spremni, ali mnogi jesu, a sa svakom osobom koju probudi, raste snaga kolektivne svijesti te drugima put postaje lakši. Ako ne znate što znači buđenje, samo nastavite čitati. Tek budeći se možete spoznati istinski smisao te riječi. Za pokretanje procesa buđenja dovoljan je kratak uvid, jer se taj proces više ne može zaustaviti. Najbitnij i je dio buđenja prepoznavanje onoga dijela u vama koji se još nije probudio, ega koji razmišlja, govori i djeluje, kao i prepoznavanje kolektivno uvjetovanih misaonih procesa koji obnavljaju stanje neprobuđenosti. Zbog toga ova knjiga pokazuje glavne vidove ega te način na koji djeluju u individualnom i u kolektivnom.

 

proces prisutnostiMichael Brown “Proces prisutnosti”. Biti ovdje i sada više nije nemoguća misija! Proces prisutnosti je djelotvoran postupak koji nam pruža snagu da iscijelimo duhove prošlosti kako bismo u sadašnjem trenutku mogli živjeti slobodnim životom. Napokon je napisano ono što je bilo teško objasniti. Ono što se prije smatralo stanjem dostupnim samo duhovnim učiteljima sada je dostupno svim ljudima. Već i samim čitanjem ove knjige olakšava se bivanje u sadašnjem trenutku. Proces prisutnosti predstavlja smion korak u novu paradigmu brige o duhovnom zdravlju, pokazujući nam kako možemo nadrasti svoje fizičke, mentalne i emocionalne nestabilnosti postižući duhovnu cjelovitost.Ova nas knjiga nježno i neodoljivo privlači prema iskustvu preobrazbe, a time zalazimo u sferu svjesnosti sadašnjeg trenutka – gdje pronalazimo svoju slobodu, iscjeljenje i mudrost koja je oduvijek i bila u nama.

 

Odvažite se na putovanje, putovanje u sadašnji trenutak. Sretno 😉