Ego, naš vjerni pratilac, tamni okov oko duše ili kako bi ga moj prijatelj i utemeljitelj pravca zvanog “Paratheozophia” (o kojem ću pisati kasnije) Želimir voli nazivati:”Klupko koje čeka da se odmota i izravna u jednu ugođenu nit koja vibrira na pravoj frekvenciji“.

 

Koliko nam samo zavrzlama i boli priređuje njegova perfidnost te djelovanje iz “n” osobnosti koje stvara. Za svaku priliku iz svoga bogatog asortimana daruje nam drugo lice, misli, riječi i djela. Najopasniji je kada osjeti da mu prijeti smrt ili hibernacija i u tom trenutku pokušava nanijeti što više boli. Kod ega je zanimljivo to, da je naizgled konstruiran da se samoponišti nakon što nanese dovoljno boli (poput neke nagrade za kraj i izdržljivost u borbi) i/ili reinkarnira nakon nekog vremena bivanja bez njega ukoliko nismo ostali dovoljno prisutni, jaki i budni (u slučaju reinkarnacije vraća se u umanjenom postotku prisutnosti, vidljiv je – osviješten i prepoznatljiv).

 

U nekom trenutku života, možda vam se nagomilaju razni promašaji uzrokovanih vlastitim neadekvatnim načinom života, pogrešno-ispravnom percepcijom i neosviještenim djelovanjem. Mogli biste primjetiti i da ste privukli osobe i događaje koji su naizgled u slučajnom, nepovezanom slijedu, a na kraju ti događaji ispadnu sasvim linearni, nužni za rast i razrješavanje, nerazriješenih vlastitih unutarnjih konflikata. Rezultat svega toga često je neprimjeren našim inicijalnim, nazovimo ih dobrim željama i djelovanjima (iz ega), a krajnja manifestacija je patnja i bol (hrana ega). Nakon nekog vremena i odmaka iz epicentra tornada, kada se pomalo oporavite od situacija (koje vam je priskrbio ego), “odlučite se” (ili ne) na promijenu i reustroj vaših životnih situacija i ponašanja (iako, iz još uvijek aktivnog ega i prividno primirenog područja boli). Napravite hodogram djelovanja i krenete rješavati problem po problem, odnos po odnos i tako redom.

 

Privremena smrt ega

 

Kada vam ego nanese dovoljno boli i ostavite ga neko vrijeme gladnim, ta divlja, neobuzdana životinja pomalo slabi i daje vam trenutak odmora. O vama ovisi koliko će gladovati, a to vrijeme daje vam priliku bivanja u sadašnjem trenutku, priliku bivanja bez ega (pisati ću o njemu kasnije i predstaviti jednostavan princip shvaćanja sadašnjeg trenutka “Model – 3L”).

 

Ego svaki moment čeka i vreba na trenutak za djelovanje, trenutak kada ćete izgubiti sadašnji trenutak – usredotočenost. Kada se to dogodi, on napada ogromnom količinom boli koju izvlaći iz svih mogućih segmenata, lica i događaja, a kada dosegne svoj vrhunac – jednostavno nestaje, poput ljetnog pljuska.

 

Mir – obuzima vas, nevjerojatan Mir. Odjednom, gledate kako se ispred vaših očiju odrolava beskrajni crveni tepih na kojem su jasno vidljive sve vaše pogreške, neadekvatna ponašanja i događaji koji su proizašli iz ego-djelovanja te obojali vaš dosadašnji život – konačno je vaše vlastito unutrašnje ego-smeće ugledalo svijetlo dana. Momentalna konstatacija i pitanja jesu: Smeća ima u nedogled. No kako počistiti sve to smeće i od kuda krenuti? – naravno, od prve hrpe.

 

Sada imate ogromnu pomoć vaše vlastite osviještenosti i moć raščišćavanja smeća. Potpuno bivate u sadašnjem trenutku bez ikakvih projekcija. Sva djelovanja su iz područja unutrašnjeg mira, vaš um je potpuno bistar i savršeno rezonira, lako pristupate čišćenju vlastitog smeća, razrješavanju bilo kakvih problema i odnosa bez kompulzivnosti, ponosa (hladne glave), sve što zamislite postići i napraviti, ostvarujete vrlo brzo i u realnom vremenu bez ikakvih zapreka, fantastično se osjećate, ništa vam nije teško, puni ste energije, kreativnosti i ideja. Baš sve vam ide od ruke. No da li je vaš ego uistinu anihiliran – uništen ili samo privremeno hibernira (spava) i čeka svoje uskrsnuće ili reinkarnaciju?

 

Reinkarnacija ega

 

Nakon recimo, nekoliko tjedana od smrti ega, naviknete se na bistrinu vlastitog uma i na to da vam sve ide od ruke. Pomalo čistite smeće, puni ste energije itd.. Postajete toliko komotni i naviknuti na svoje novo stanje svijest da zanemarujete jednu bitnu činjenicu – svoj ego. Reinkarncija ega će se u svakom slučaju dogoditi kada svoje novo stanje “bez ega” uzmete zdravo za gotovo. Vaš ego svime ovime ipak nije u potpunosti anihiliran, nego je samo hiberniran (uspavan) i opet čeka svoj trenutak, vašu nepažnju, odmak od usredotočenosti i sadašnjeg trenutka da bi naizgled uskrsnuo iz mrtvih te vam nanio još više bola na svim razinama. Na vašu žalost, uletjeli ste samo u privid smrti ega, privremeno posvijetljene za razliku od prosvijetljenja i varku koja vam je dala krila na određeni period. Ovo iskustvo je vrlo bitno za sve koji ga dožive jer pruža savršen uvid u ljepotu i čistoću svijesti, bistrinu uma, energiju koju ne koristite uzalud, već smisleno i kreativno te sve drugo u stanju i djelovanjima bez aktivnog ega.

 

Kada ego uskrsne tj. probudi iz hibernacije uvjetovano nekim x-faktorom, više vam nije nepoznanica, osviješten je u trenutku privremene smrti i sposobni ste prepoznati njegova djelovanja, a samim time imate izbor ne ulaziti u njegove “n” identifikacije, a on samim time (vašim izborom) gubi većinsku ili potpunu kontrolu nad vama, što vam daje vrijeme za adekvatnu akciju-reakciju na sve što se događa u vašim životima. Iako vas stalno pokušava zbuniti i udaljiti od sadašnjeg trenutka konstantnom izmjenom prošlosti-budućnosti. Opcija ublažavanja njegovog djelovanja je vježbanje usredotočenosti, biti sad i ovdje, a ne u nekoj prošloj ili budućoj identifikaciji s nekim događajem, tj. iluziji ili fikciji koja u ovom trenutku nema veze sa stvarnosti nego je samo ovisnički model vlastitih mentalnih projekcija kojima si sami nanosite štetu i psihičku bol. Crvena ili plava pilula. Izbor je vaš…

 

Ukoliko ste jedan od sretnika koji je majstorirao bivanje u sadašnjem trenutku i u potpunosti asimilirao vlastiti ego, prosvijetlio se, a ne samo momentlno posvijetlio – super za vas. Ukoliko niste jedan od tih sretnika ne brinite se, nije smak svijeta ali igra tek počinje. Ovaj put ste ipak u prednosti – upoznali ste igrača iz sjene. Ne odustajte od sebe, vrijedni ste.