“Ponekad smo uspavani i samo mjesečarimo kroz život, umjesto da budni sudjelujemo u njemu i kroz njega.”

 

Što sam mislio ovom rečenicom.

 

Uspavanost se odnosi na našu neosviještenost u razmatranju te primjeni mogućih izbora, tj. djelovanja koje imamo na raspolaganju kada smo u stanju potpune budnosti (osviještenosti). Stanjem uspavanosti, predajemo vodstvo vlastitom autopilotu koji nije sposoban prepoznati nove, različite situacije i mogućnosti djelovanja – izbore, nego postupa po unaprijed programiranim klišejima. Oni zanemaruju novonastale (različite) situacije te djeluju i vode nas naizgled sigurnim rutama – nemaju analitički nego isključivo programsko predefinirani sustav prepoznavanja i djelovanja.

 

Takvo automatsko djelovanje je u većini slučajeva potpuno pogrešno, jer u obzir nisu uzeti svi (mogući) izmijenjeni parametri, nego je automatskim, predefiniranim sustavom prepoznavanja i kompariranja očitana površna slika, a to rezultira našim djelovanjima koja su potpuno neprimjerena novonastalim situacijama. Što nas vodi van svjesne i aktivne interakcije s nama samima, našim životom te svim događajima unutar njega, kao i nesvjesnom automatskom prepuštanju mogućim okolnostima, točnije aktivnom ne sudjelovanju u vlastitom životu.

 

Sve navedeno svakodnevno nas prati u nekom od vidova našeg života. Od odnosa prema nama samima, obitelji, prijateljima, ljubavnim partnerima kao i u svim drugim vrstama socio interakcija te kroz bilo koji drugi vid života u kojem prepuštamo vodstvo automatizmu i/ili utjecaju “n” faktora okolnosti. Mudar izbor je svjesno djelovanje prema najboljem mogućem ishodu po sebe i druge u svim situacijama na koje možemo utjecati.

 

No kako zaviriti unutar sebe i osvijestiti se?

 

Vanjsko stanje naših života je refleksija tj. odraz naše unutrašnjosti. Svih naših uvjerenja, stavova, sustava vrijednosti, misli, razmišljanja, pretpostavki, očekivanja, želja, potreba, emocija iz ljubavi i/ili strahova. S tom činjenicom na umu možemo krenuti putem samoanaliziranja, propitkivanja i razumijevanja našeg osobnog unutarnjeg svemira kao i svih vanjskih manifestacija nastalih kroz djelovanje iz njega. Kako bismo bili što manje subjektivni, trebamo uzeti u obzir i sliku koju o okolina ima o nama (koju ostavljamo – makar nam se i ne sviđala), a to ćemo najlakše uvidjeti kroz skladne ili neskladne socio interakcije naših interpersonalnih odnosa. Ako na određenim poljima života imamo konstantnu problematiku, uzmimo za primjer ljubavne, obiteljske i prijateljske odnose, financije, razne tipove osobnih frustracija, ljutnju, apatiju, depresiju, ovisnosti, ništa nam ne ide od ruke i sl. – mudrije je, ne krenuti u procese samozavaravanja i optuživanja svih mogućih/nemogućih vanjskih faktora jer se uzrok za to sve, možda nalazi u nama samima. Bitno ga je što prije i preciznije osvijestiti te djelovati na pozitivnim promjenama u svrhu skladnog i ispunjenog, vlastitog života.

 

Sveobuhvatan pogled na navedeno ostavlja nam dva izbora. Biti prisutan i osviješteno sudjelovati ili mjesečariti kroz vlastiti život.