Mi znamo što je dobro za naše tijelo i um, ali nismo sigurni da li bi to bilo primjereno. Duhovnost je praktično poštivanje svojih potreba jer time utječemo na svijest.

 

Da li je važno kada idemo spavati?

 

Ako se nakon buđenja osjećamo iscrpljeno i nedovoljno fokusirano, neće nam puno pomoći meditacija. Meditacija opušta i odmara, međutim ne smije postati zamjena za san. Drugo je ako se dogodi obrnuto da se zbog opuštanja i poštivanja tijela smanji potreba za snom, a da se nakon kraćeg sna osjećamo divno i sposobno za cijeli dan. To je mjerilo koliko nam treba sna. Upravo onoliko, koliko će nas odmoriti da budemo životni i svjesni svega tokom dana pa sve do noćnog spavanja.

 

Koliko hrana utječe na duhovnost?

 

U potpunosti. Nije zanemariv utjecaj hrane i količine toksina na misli. Kada se nakon obroka osjećamo iscrpljeno i spava nam se, da li je dobro odlučivati životno važne odluke, sklapati komplicirane mehanizme ili voziti automobil u prometnom gradu?- Nije. Nije dobro zanemariti utjecaj hrane na misli jer neka hrana oslobađa ideje dok ih druga onemogućava.

 

Depresija se iscjeljuje postom, klistirima i aktivnim životom nakon pročišćenja tijela. Hrana koja troši puno energije i nakon nje toksini dugo ostaju u tijelu ugrožava sve organe pa tako i svijest. Puno je lakše razmišljati nakon hrane koja raste iz zemlje i koja daje energiju te minimalno opterećuje probavu. Uz hranu voda nas zaista može osvježiti tjelesno i omogućiti nam da razmišljamo, za razliku od mnogih drugih pića i napitaka.

 

Da li je važno biti u kontaktu s prirodom?

 

Ne vjerujete li u snagu prirode pogledajte ljude koji rade po osam i više sati u trgovinama i tvornicama pa ih usporedite sa onima koji puno borave vani. Razlika je u živosti, a i u boji lica, te u brzini i pokretnosti kako tijela tako i uma. U prirodi se tijelo usklađuje s titrajima prirode što dobro utječe na ozdravljenje i dobro raspoloženje.

 

Fizička aktivnost pokreće um na nove ideje i stvaranja. Zanemarivanjem tijela i mirovanjem, tijelo postaje nepokretno i bolesno što utječe na mir i sreću. Čistoća tijela nas može usrećiti, ali i omesti ako ju zanemarimo.

 

I misli nas mogu uništiti. Ako ne vjerujete bolje ne tražite dokaz jer vam se to može i dogoditi. Isprobajte suprotno pa sve svoje strahove i zamjerke pretvorite u izuzetno vesele misli i razmišljajte o njima neprestano da provjerite rezultate. Snaga misli je ogromna, a riječi još veća. Ugodne misli će vam doslovno privući u život obilje, veselje, zdravlje ili ljubav.

 

Umjesto da slušate druge i radite što oni žele, izrazite se i vi pa učinite ono što vi želite. Možete li pogriješiti? -Naravno! Time pokazujete da živite, a ne da ste odustali od sebe i sreće. Nastavite i doći ćete do uspjeha.

 

Ono što gledamo na televiziji, računalu ili čitamo ima veliki utjecaj na tijelo i um jer stvara određene vibracije koje nas uzbuđuju ili usporavaju. Odnosi sa partnerom, obitelji i drugim ljudima s kojima kontaktiramo također utječu na naše zdravlje i svijest. Kraj nekog smo sretni, a kraj drugih nervozni ili nesigurni.

 

Djela imaju još jaču moć pa se i tu treba preispitati da li će nas usrećiti u bližoj i daljoj budućnosti, te kakve su posljedice za nas i druge. Mir, ljubav i nenasilje su dobre smjernice za izbor djela. Tijelo i um će nam pokazati i da li je dobro da nastavimo raditi isti posao. Strah od opstanka nam onemogućava da vidimo puno mogućnosti koje nam ljudi i okolina nude kao posao koji će nam se svidjeti i od kojeg ćemo živjeti.

 

Da li nam je tijelo zdravo? Da li smo sretni?

 

Odgovorom na ta pitanja znat ćemo da li poštujemo tijelo kroz odmor, aktivnost, hranu i posao te da li poštujemo sebe kroz misli, ljude koje smo izabrali i ono što gledamo ili čitamo. Izbori nas vode kroz raj ili pakao pa umjesto slušanja drugih dobro se voditi svojim osjećajem ljubavi i topline koji se javlja u tijelu kada odaberemo nešto dobro.

 

Sretan život dogodit će se svjesnim slušanjem reakcija tijela i emocija, a duhovnost je upravo to: svjesnost, jednostavnost, ljubav, mudrost, dobrota i nenasilje prema sebi, a ni prema drugima. Meditacija i molitva doći će do svog izražaja kada smo pokrenuli sve postupke uklanjanja nepotrebnih navika.

 

Ljubav prema sebi isto je i što duhovni rad na sebi.