Rukovanje je često prvi kontakt između dvije ili više osoba i moderan oblik svojevrsnog običaja starih plemena u kojima su pripadnici plemena prilikom prijateljskih susreta znali ispružiti ruke i pokazati dlanove te time uvjeriti suprotnu stranu da nisu naoružani. Rimljani su kasnije moderniziali taj običaj i uveli rukovanje hvatanjem za podlakticu radi dodatne provjere nenaoružanosti sugovornika. Moderan oblik rukovanja razvio se u deventaestom stoljeću u svrhu sklpanja poslovnih dogovora, a danas je dio naše privatne i poslovne svakodnevnice. Ne zaboravimo, govor tijela se u većini slučajeva odvija nesvijesno.

 

Tri najčešća tipa rukovanja na koja bismo trebali obratiti pažnju su: dominantno, podatno i ravnopravno. Obračanjem pažnje, barem na ova tri najčešća tipa moglo bi vam otkriti dio sugovornikove osobnosti, potencijalne namjere ili jednostavno njegovo/njeno mišljenje o vama, ovisno da li se radilo o uvodnom ili završnom rukovanju uz naravno uzimanje u obzir i verbalnog dijela te dojma vaše cjelokupne komunikacije. No to nije sve…

 

Započnimo s kratkim pojašnjenjem osnovnih – od mnogih položaja dlanova. Kada je vaš dlan okrenut prema dolje, on može označavati autoritativnost, snagu ili dominaciju, a kada je okrenut prema gore može označavati pokornost, iskrenost ili privlačnost. Prisjetite se nekih situacija iz vaše dnevne komunikacije ili momentalno radi vježbe zamislite sugovornika i započnite fiktivnu komunikaciju. Pokušajte s raznim scenarijima i usput obratite pažnju na položaje vaših dlanova. Zgodna vježbica iz koje biste za primjer mogli shvatiti koliko ste iskreni dok govorite ili možda dominantni dok nešto objašnjavate. Igrajte se, mašta i scenariji iz nje su neograničeni resursi koje imate na raspolaganju.

 

Dominantno, podatno i ravnopravno rukovanje

 

Prilazite osobi, pružate ruku, pozdravljate se verbalno i rukujete. Primjetili ste da vam je osoba nakrenula ruku i vaš je dlan prilikom rukovanja završio blago prema gore? Ovo je simptom dominantnog rukovanja, a ukoliko ste ga prihvatili, definitivno ste se postavili u podatan, pokoravajući položaj, nesvijesno prepustili vodstvo i dali moć toj drugoj osobi, a samim ovime smo pojasnili i manifestaciju podatnog rukovanja. Kod ravnopravnog rukovanja dlanovi oba komunikatora nalaze se u okomitom položaju, a samim time se izbjegavaju dominacija ili podatnost pri čemu treba obratiti pažnju i na jačinu stiska koja bi trebala biti podjednaka, kako bi se u potpunosti ostvarila ravnopravnost i osjećaj sigurnosti kod oba komunikatora.

 

Ukoliko obraćamo pozornost na rukovanje kao jedan od bitnih oblika komunikacije. Mogli bismo se slijedeći put zapitati: Zašto me osoba dominira? – postoje li skriveni motivi i trebam li biti na oprezu. Zašto je ova osoba podatna? – želi li mi time reći da s njom mogu raditi što god poželim i narediti joj što će učiniti bez pogovora. Ili ćemo se jednostavno i bez pitanja s nekim osjetiti ravnopravnim i sigurnim bez bodeža u rukavima.

 

Razmislite o vlastitim načinima na koje se najčešće rukujete (u trenutku kada se događaju) i to će vam otkriti kakvu poruku šaljete drugim osobama i u koji položaj stavljate sebe i njih.