Kada pri izvođenju ovih vježbi dodirujemo vrhove naših prstiju i dlan na razne moguće načine – kanaliziramo i balansiramo tok energije (Prane ili Chi-a) unutar našeg tijela, a energija putujući kroz živčani sustav stimulira određene Čakre (vrtloge) i potiće ih na ispravan i optimalan rad. Mudre u Sanskritu dolovno znaće položaji/pečati i korištene su dugi vremenski period za poboljšanje individualnog zdravstvenog stanja te kao duhovna vježba za postizanje prosvijetljenja. One se mogu kombinirati i s vježbama disanja (Pranayama) kao što je to uobičajeno prilikom vježbanja Yoge te kao dodatak raznim tehnikama meditacije.

 

Mudre možete prakticirati na dnevnoj bazi u sjedećem, ležećem ili stojećem položaju. Kod izvođenja Mudri bitno je da opustite tijelo i usredotočite se na vježbu. Kako bi vaša vježba bila učinkovitija, preporučuje se izvođenje do tri Mudre tijekom nekoliko dana u maksimalnom vremenskom periodu od 15 do 45 minuta dnevno.

 

Pogledajmo sada deset važnih Mudri koje su uključene u Budin put prema prosvijetljenju. Zasigurno ste negdje vidjeli ili možda posjedujete Budine statue koje uvijek uključuju Mudre, a kako one imaku iscjelujući utjecaj na tijelo, um i dušu, možete ih gotovo instantno koristiti koko biste podigli vašu razinu energije, osnažili tijelo i pročistili um od negativnosti.

 

Karana Mudra

 

Izražava izuzetno jaku energiju s kojom uklanja negativnu energiju. Drugo ime za ovaj položaj ruku je “Zaštita od zla”. Samim pogledom na ovaj položaj možete osjetiti odlučnu i fokusiranu energiju. Kako biste je izveli ispružite svoju ruku horizontalno ili vertikalno s dlanom prema naprijed. Korištenjem palca pritisnite dva srednja prsta, a kažiprst i mali prst postavite prema gore.

 

 

 

 

 

Varada Mudra

 

Izražava energiju suosjećanja, oslobađanja i prihvaćanja. Ova Mudra izvodi se lijevom rukom i često je u kombinaciji s drugim Mudrama, ujedno je zovu i Mudra blagodati – dobročinstva zato što pomaže pri dobivanju/darivanju specifične energije koju pojedinac traži od prosvijetljenog bića.

 

 

 

 

 

 

Uttarabodhi Mudra

 

Izražava vrhovno prosvijetljenje dok vas puni pozitivnom energijom i vibracijama. Ova Mudra u vama budi osjećaj povezanosti sa samim sobom i jedinstva s božanskim izvorom. Obje ruke su smještene na srce, kažiprsti se dodiruju i usmjereni su prema gore dok su ostali prsti prekriženi. Već nakon par minuta prakticiranja ove Mudre možete osjetiti kako suptilna energija prožima vaše tijelo.

 

 

 

 

 

Namaskara ili Anjali Mudra

 

Korištena je kako bismo pozdravili druge osobe i kao znak poštovanja. Ovaj položaj ruku izvodimo tako da pritisnemo dlanove jedan prema drugom, prstima usmjerenih prema nebu držeći ih na centru prsa, odnosno u visini srčane čakre. Kao što vidimo, izvedba ove Mudre izražena je u formi molitve koja dolazi iz našeg srca ili područja trećeg oka. Namaskara pobuđuje pozitivne vibracije unutar tijela i uči nas činjenici da smo svi jedno te da bismo trebali biti zahvalni i potvrđivati postojanje svijetla (božanskog) jedni u drugima.

 

 

 

 Vitarka Mudra

 

Interpretirana je kao gesta rukama koja pobuđuje energiju poučavanja (učenja) i intelektualne diskusije ili rasprave. U ovom položaju vrhovi palca i kažiprsta dodiruju se tako da kreiraju krug, odnosno konstantni protok energije i informacija dok su svi drugi prsti ispruženi prema gore. Energija kreirana ovim položajem održava čistoću našeg uma i dozvoljava prenošenje znanja na zaštićen način – bez da je taj prijenos ometen strahom.

 

Abhaya mudra

 

Abhaya se sa Sanskrita prevodi kao neustrašivost. Izvodi se tako da otvorimo dlan desne ruke koju ispružimo prema van u razini prsa ili malo više dok su prsti upereni prema gore. Ukoliko pogledamo ovu Budinu mudru možemo osjetiti energiju zaštite, mira i snažne, duboke unutarnje sigurnosti. Povijest govori o tome da je jednom prilikom Budu napao slon te da je on iskoristio ovu Mudru kako bi zaustavio tok negativne energije (straha).

 

Dhyana ili Samadhi mudra

 

Promovira apsolutnu koncentraciju u procesu meditacije, duboke kontemplacije i jedinstva s višom energijom. Izvodi se tako da stavimo obje ruke na koljena, desnom rukom postavljenom preko lijeve, prstiju ispruženih, dlanova okrenutih prema nebu. Palci obaju ruku dodiruju se i stvaraju trokut. Kruženje energije tim trokutom čisti nečistoću na eteričnom nivou i ispunjava nas mirom i spokojem.

 

 

 

 

 

Bhumisparsha mudra

 

Sa Sanskrita se prevodi kao Dodirnuti zemlju ili Pozivanje zemlje da svjedoći istini – što je povezano sa Budinim prosvijetljenjem ispod Bodhi drveta jer je u tom trenutku koristio ovu Mudru. Ona prezentira nepoljuljanju snagu i istinu njegovog čina oslobođenja, što mu je pomoglo nadići tamu (Mara) kušajući ga – prije nego je ušao u svijetlo. Desna ruka visi preko desnog koljena s dlanom prema dolje, dok je lijeva ruka smještena na lijevo koljeno, a lijevi dlan okrenut prema nebu.

 

 

 

Vajradhara mudra

 

U ovoj mudri zapešća su ukrižana preko srca, a desna podlaktica smještena ispred lijeve. Ova Mudra simbolizira najvišu energiju i jedinstvo suosjećanja, kao i mudrosti potrebne za postizanje prosvijetljenja. Ovom Mudrom oslobađate se prosuđivanja, imena, naziva, teorija, sudbine, istine i bilo kojeg koncepta koji definira prosvijetljenje. Kao što se kaže – prosvijetljenje nije njegovo definiranje.

 

 

 

 

Dharmachakra Mudra

 

Povezana je s Budinom prvom propovijedi ili poučavanjem – odnosi se na učenje o kosmičkom redu, a položaj ruku simbolizira energiju univerzuma u formi čakra vrtloga/kotača i neprekidan protok energije unutar kosmosa. Ruke su smještene na nivou srca, a palčevi i kažiprsti formiraju krugove (slično Vitaraka Mudri). Desni dlan gleda prema van dok lijevi gleda prema srcu. Ova Mudra predstavlja univerzum u orahovoj ljusci.

 

 

 

Prijevod s engleskog, adaptacija i nadopune: Ivica Belovarić

 

Link na orginalne članake: 10 Buddha Mudras to practice in daily life i 10 Buddha hand gestures placement in your home.