Ne šećemo, ne trčimo, ne penjemo se, ne skačemo, malo plivamo ili vježbamo. Većina ljudi sjede kod kuće pred televizorom, sjede i u prijevoznom sredstvu, a često i na poslu. Slabo korištenje tijela dovodi do oboljenja. Napredak je omogućio da se sirovo voće i povrće zamijeni tabletama multivitamina i minerala. Postalo je normalno jesti hranu iz tvornica. I sve što pijemo nastaje u tvornicama.

 

Teško je živjeti prirodno kraj sveg obilja koje nam je u rukama. Ipak, do toga dolazimo uz svakodnevni rad, puno sjedenja, puno obaveza i premalo vremena da bi razmišljali o promijenama. Ako i jesmo ostvarili želje, da li možemo uživati u njima preumorni, slabi, bezvoljni ili bolesni?

 

Toksini kao posljedica krive prehrane i navika uzrokuju loše zdravlje i raspoloženje. Previše kuhane i pečene hrane zakiseljuje organizam i usporava probavu te stvara podlogu za mikroorganizme.Tijelo je savršeno i ako ga održavamo zdravom hranom i aktivnostima te prestanemo koristiti štetne tvari možemo živjeti sretno i veselo.

 

Toksini osim utjecaja na tijelo utječu i na raspoloženje, a time i na kvalitetu života. Živjeti zdravo znači živjeti sretno. Nije nedostižno biti u prirodi, kretati se i jesti ono što nam priroda daje, a daje nam: hranu vodu i ljekovito bilje. Mi ne bi nazadovali kad bi često šetali poljima, šumama i brali biljke koje same rastu.

 

Da li danas jedete životno zdravu hranu?

 

Sirova hranaobiluje enzimima, vitaminima, mineralima, sadrži malo kalorija i puno vode. Sadrži vlakana koja su dobra za probavu, snižava kolesterol, smanjuje masnoću, kontrolira šećer u krvi. Treba ju duže žvakati. Sirova hrana uklanja simptome kod kroničnih bolesti i većina ih se može izliječiti sirovim namirnicama. Nakon par dana pročistiti će tijelo od toksina.

 

Hrana utječe na količinu energije koju imate te na sve što radite i kako živite. Važno je da jedete hranu i pijete tekućinu koja će najviše održavati zdravlje i vitalnost. Hrana treba omogućiti tijelu sve potrebne tvari da bi imali snage i volje da radite ono što volite i da budete sretni i zadovoljni. Hrana utječe na užitak, na vašu radost, zdravlje, svijest i odgoj.

 

Pozabavimo se malo hranom i promotrimo sirovu jestivu hranu, a u nju ulaze:

 

povrćei sirovi sokove od povrća, samoniklo jestivo bilje, ljekovito bilje, voće svježe i sušeno, žitarice namočene barem jedan dan – klice od žitarica: ječam, pšenica, heljda, zob, raž, proso.

 

Sirovo mlijeko, kiselo mlijeko, sir i vrhnje – ne brinite što mlijeko neće imati isti okus (danima) kao industrijsko mlijeko. Domaće mlijeko će se ukiseliti i postati će kiselo mlijeko koje je zdravo jer sadrži bakterije koje potiču probavu.

 

Orašasti plodovi – neizostavni su za zdravu prehranu: sadrže omega-3 masne kiseline; vitamine: C, E, D, B1, B2,B6 niacin, folna kiselina; minerale: magnezij, bakar, kalij, željezo, mangan, cink, masti i proteine. Slatki bademi, orasi, kesteni, kikiriki i lješnjaci…

 

Sjemenke-bogate kalcijem, mineralima, aminokiselinama i omega masnim kiselinama: lan, sezam, suncokret, bučine sjemenjke i mak. Važne su za vegetarijance zbog kalcija.

 

Klice od sjemenki ( uz navedene i klice alfa i gorušice).

 

Klice mahunarki: mung grah, leća, slanutak, soja, grah ( teže su probavljive, odnosno ne mogu ih svi jesti sirove).

 

Nerafinirana hladno prešana ulja dobivena hladnim prešanjem bez zagrijavanja -orašastih plodova i sjemenki. Sadrže nezasićene masne kiseline koje su zdrave i uklanjaju masnoće u krvi, kolesterol i bogate su sa omega masnim kiselinama: maslinovo, suncokretovo, bučino i sezamovo.

 

Vodaje neophodna za život – voda čisti organizam i spriječava dehidraciju.

 

Medkoristite u malim količinama. Ne zagrijavajte med iznad 400C jer gubi svoja svojstva.

 

Grožđice i ostalo slatko suho voće možete koristiti cijelo ili samljeveno za slastice.

 

Uz sirovu hranu možete koristi i kuhane namirnice raspoređene po obrocima u skladu sa ciklusom dana i noći. Probava hrane je najjača kada je sunce u najvišoj točci na nebu i tada je najbolje imati glavni obrok. Kada padne noć metabolizam se usporava i dobro je prestati uzimati hranu da bi želudac bio prazan kada legnete u krevet. Tijelo tada ima mogućnost iskorištenja hrane iz crijeva i izbacivanje otpadnih tvari ujutro nakon buđenja.

 

Ništan od navedenih preporuka u tekstu nije univerzalni recept za svakoga – odaberite svoj ritam prehrane, a u slučaju zdravstvenih problema slijedite individualne smjernice.

 

Dnevni ciklusi, doručak 

 

Jedite svježe voće , ako nemate svježe, koristite suho ( namočeno večer prije ) do 10h. Pijte vodu i biljni čaj bez zaslađivača.

 

Međuobrok

 

Međuobrok treba biti manji obrok od ručka u kojem možete koristiti žitarice, povrće, sjemenke i orašaste plodove.

 

Ručak

 

Od 11 do 14 sati pojedite nešto od navedenog:

Kuhano proso, žgance, heljdu, raž i ostale žitarice sa žlicom do dvije nerafiniranog hladno prešanog ulja maslinovog, sezamovog ili suncokretovog dodanog nakon kuhanja. Zatim kuhano povrće, juhe sa rezancima ili žitaricama. Koristite mahunarke, domaći sir, jaja i gljive kao izvor proteina.

 

Možete koristiti sirovo povrće: mrkvu, ciklu, zelje, korabu, repu, peršin, krastavce, papriku, rajčicu, listove salate, izrezan na sitno kupus, blitvu, kelj, poriluk, samoniklo jestivo bilje. Također i sirove klice žitarica, mahunarki, sjemenke i orašaste plodove. Voće je bolje jesti prije obroka ili u međuobrocima nego uz kuhanu i pečenu.

 

Između obroka

 

U blenderu ili multipraktiku izmiksajte sirovo voće sa nekoliko listova zelenog lisnatog povrća i dodajte čašu ili dvije vode. To vam može zamijeniti obrok ili možete piti između obroka kroz dan.

 

Uživajte u međuobrocima u suhom i sirovom voću, orašastm plodovima i sjemenkama. Jedite zdrave kolače sa integralnim brašnom i prirodnim zaslađivačima. Povrće narežite na štapiće i jedite sirovo.

 

Večera

 

Do 20h uzmite zadnji obrok, ljeti do 21 najkasnije . Možete koristiti sve što je navedeno za ručak. Poslije večere ne grickajte. Pijte vodu ili biljni čaj bez zaslađivača.

 

Osjetite kroz više dana da li vam odgovara prirodan ritam prehrane i prilagodite ga radnom vremenu u slučaju da radite po noći.

 

U slučaju da imate zdravstvene probleme prehrana je drugačija za svaku osobu. Da bi iscjelili tijelo treba ga očistiti od toksina. 70-80% bolesti nastaje zbog toksina u tijelu. Klistiri i sirovi sokovi od povrća uspješno čiste tijelo kroz više dana. Nećete se samo osjećati dobro, već vam se izoštravaju osjetila, a proširuje se percepcija i izoštrava se um.