Pojasnimo sad pojmove autosugestija, molitva i uplink…

 

Autosugestija je metoda utjecanja na podsvijest vlastitim mislima, a može se manifestirati pozitivno ili negativno. Podsvijest sama po sebi nema +/- predznaka i ona kao takva procesira i pristupa svim unijetim informacijama jednakom važnosti. Uz autosugestiju često dolazi pojam afirmacije, koji se odnosi na setove riječi ili rečenica u pozitivnom kontekstu kojima želimo promijeniti neka naša neželjena ponašanja, osviještene negativne stavove, uvjerenja ili životne situacije. Njihova funkcionalnost, ne uvijek uspješna, ovisi o tome koliko Vjerujemo u finalni željeni ishod odnosno cilj. Afirmacije u potpunosti zanemaruju korake u dolasku do cilja te prepuštaju iste zakonu privlačenja. Mijenjanjem mišljenja, stavova i uvjerenja, mijenjaju se i naša djelovanja, a samim time i svi ishodi.

 

Problematika s afirmacijama odnosi se na obrambene mehanizme naše podsvijesti, tj. na temeljna naučena i usvojena vlastita uvjerenja. Uzmimo najčešći primjer: Želite hrpu novaca, a cijeli život vam govore da novac ne valja, da kvari ljude, da je prljav? – ili uzmite neki primjer adekvatan vama.

 

Zamislite se sad i odmah, bogatima i uspješnima! Ponovite si par puta:

 

Ja sam bogat/a i uspješan/na! Ja sam bogat/a i uspješan/na! Ja sam bogat/a i uspješan/na! Ja sam bogat/a i uspješan/na! Ja sam bogat/a i uspješan/na! Jeste…

 

Kako u ovom striktnom slučaju, vaša podsvijest prihvaća ovu afirmaciju? Odnosno novu ideju uvjerenja da ste bogati (osim ako niste), a npr. nemate skoro ni Kune u đžepu ili samo preživljavate na kredit iz mjeseca u mjesec! – iako je osjećaj koji proizlazi iz afirmacije zanimljiv, vrlo je teško uvjeriti sebe u zadanu afirmaciju, zar ne?

 

Kod korištenja afirmacija savjetujem vam jedan mali trik. Da bismo zaobišli obrambeni mehanizam podsvijesti i postigli neku željenu promjenu, za početak si sugerirajte općenite pojmove kako bi ih vaša podsvijest počela prihvaćati i umanjila otpor prema njima, a tek nakon nekog vremena krenite ka striktnim afirmativnim ciljevima.

 

Primjeri općenitih pojmova: zdravlje, radost, ljubav, uspjeh, bogatstvo, samopouzdanje, snaga, neustrašivost itd.. Nakon određenog perioda samosugestije ovakvim općenitim pojmovima možete krenuti na jasnije afirmativne ciljeve, primjer: Uspješan/na sam u poslu koji obavljam. Gdje god dolazim donosim mir, sklad, ljubav i pozitivnost. Mislim da ste shvatili bit. Sada, ako želite, sjednite za stol, razmislite o svemu ovome, uzmite prazan papir i olovku te započnite s dizajnom vlastitih općenitih i striktnih željenih afirmacija. Sretno!

 

Nakon što smo pojasnili autosugestiju i razmotrili njezino funkcioniranje, pravo je vrijeme za sagledavanje molitve.

 

Molitva za razliku od autosugestije nije upućena nama samima u svrhu samostalnog reprogramiranja, nego je ona upućena prema božanskoj sili. Kao i kod autosugestije bit svake molitve je Vjerovanje, ali to vjerovanje svodi se na intervenciju više sile koja će nam pomoći u svemu što zatražimo i trebamo razriješiti. I autosugestija i molitva su uspješnije ako apsolutno bezuvjetno vjerujemo u ostvarenje željenog cilja bez sumnje.

 

Osobe manjeg stupnja samopouzdanja vjerojatno više mogu postići molitvom nego autosugestijom jer sve svoje želje i ciljeve, bezuvjetno predaju božanskoj sili u koju imaju apsolutno povjerenje, a time zaobilaze i obrambene, sabotirajuće mehanizme vlastite podsvijesti. Uzmimo za primjer, kada bi manje samopouzdane osobe molile za veće samopouzdanje kroz molitvu u kojoj imaju sigurnost više sile te ostvarile taj isti cilj molitve, kasnije bi vjerojatno vrlo efektno mogle koristiti i funkcionalnu autosugestiju bez ikakvog problema i sumnje u sebe te njezinu djelotvornost.

 

Bilo da se radi o autosugestiji ili molitvi sve kreće od naših misli kroz emocije i naposljetku kroz osjećaj – uvjerenja te Vjerovanje u pozitivan ishod. Odnosno i jedno i drugo temelji se na osjećaju da je ostvareni cilj već postignut, samo kod molitve imamo dodatak zahvalnosti jer u tom slučaju imamo Vjeru u pomoć božanske sile.

 

Primjer funkcionalne molitve bio bi: Božanska silo, radostan/na sam i zahvaljujem ti što si mi omogućila bolji posao.

 

Pošto smo malo posvijetlili temu, iako namjerno nisam dotakao kvantne razine istih, ono što je ispod površine, vrijeme je za suočavanje s pojmom UpLink koji sam preuzeo iz tehničke terminologije satelitske komunikacije, a koji se odnosi na komunikacijski link sa zemaljske stanice prema satelitu u orbiti, odnosno u našem slučaju ostvarivanje osobnog i direktnog komunikacijsko-telepatskog linka prema božanskoj sili negdje izvan nas, koja bi se mogla nalaziti na nebu, izvan zemljine orbite ili negdje daleko u svemiru.

 

S duhovnog stajališta možemo reći da smo putem naših duša konstantno, 0-24h po zemaljskom vremenu povezani s božanskom silom. Što bi se odnosilo na to, da smo uvijek u direktnom kontaktu s istom. Ako sagledamo proces autosugestije i molitve uviđamo samo jednu, naizgled razliku. U molitvi se obraćamo božanskoj sili u koju imamo apsolutno povjerenje dok se kod autosugestije obraćamo sami sebi s ili bez povjerenja. Bilo kako bilo iz svega ovoga proizlazi da je u oba slučaja bitno Vjerovanje u pozitivan, ostvaren ishod i da je ono put do ostvarenja ciljeva. A ako možemo prihvatiti da smo uvijek dio cjeline i da imamo stalni direktni kontakt s božanskom silom – UpLink, možda su autosugestija i molitva, različito, a opet, ipak isto.