Ljudsko tijelo sastoji se od gotovo 80% vode, a danas postoje mnogobrojni dokazi koji potvrđuju utjecaj zvuka na vodu koja jeodličan zvučni i vibracijski provodnik. Uzmemo li u obzir činjenicu da zvuk može proći kroz bilo koji oblik materije,te činjenicu da smo sastavljeni od gotovo 80 % vode koja odlično povezuje i provodi zvuk, te nam omogućuje odličnu međustaničnu komunikaciju, pohranjivanje novih te brisanje starih informacija, tada možemo vidjeti kako su mogućnosti iscjeljivanja zvukom doista impresivne i neograničene.

Iscjeljivanje Zvukom ima poseban učinak na eterički kalup – dio aure gdje su pohranjeni izvorni mentalni obrasci. Stoga ga je odlično kombinirati s tehnikama fizičkog rada na tijelu (poput masaža i ostalih zahvata), s obzirom da uklanja energetske osovine u auri iz kojih se obrasci spuštaju na tijelo. “Glazba je sveto mjesto, katedrala toliko veličanstvena da u njoj osjećamo uzvišenost univerzuma, ali i koliba toliko skromna i skrovita da nitko od nas ne može proniknuti u njezine najdublje tajne.” Citat iz knjige Mozart efekt primjena moći glazbe za iscjeljivanje tijela, jačanje uma i oslobađanje kreativnog duha autora Don Campbell-a. Prva rečenica koju ćemo pronaći otvorimo li Bibliju glasi ovako: “U početku bijaše riječ.“ Krenemo li u daljnju analizu, ustanovit ćemo slijedeći redoslijed: Riječ oblikuje zvuk, a zvuk pokreće energiju koja manifestira vibraciju.

Budisti i hinduisti vjeruju kako je zvuk OM najvažniji element koji je prisutan u svim aspektima postojanja svijeta. Jedna od legendi Aboriđina koji predstavljaju najstariju civilizaciju na zemlji kaže kako je svijet nastao iz zvuka Didgeridooa iz kojeg su izašle zvjezdice koje su se raspršile po svemiru i tako oblikovale njihovo vrijeme sanjanja (dream time). Moderna znanost također se slaže sa činjenicom da je svemir nastao iz velikog praska, a prasak uvijek biva popraćen zvukom i svjetlosti.

Gotovo da ne postoji civilizacija i kultura na Zemlji koja u svojoj praksi ne koristi određenu formu iscjeljivanja zvukom. Krenemo li od početka evolucije čovječanstva, primjetiti ćemo kako su prvobitna plemena koristila instrumente poput školjki ili kostiju životinja koje bi udaranjem jedna o drugu stvarale ugodnu vibraciju tj. zvuk s kojim se čistio prostor od negativnih energija. Mnoge kulture koje u svojim tradicijama koriste iscjeliteljski princip šamanizma, još danas aktivno koriste bubnjeve i udaraljke kao vrlo praktičnu i funkcionalnu metodu za promjene stanja svjesti i masovno iscjeljivanje. Aboriđini su otišli korak dalje, inkorporirajući zvuk s vrlo učinkovitim metodama cirkularnog disanja koristeći didgeridoo koji predstavlja vrlo jak instrument za zvukoterapijski rad i iscjeljivanje. U Aziji i na Himalaji, već se tisućama godina koristi tajno znanje upotrebe gongova i tibetanskih zdjela koje posjedjuju svojstva reprodukcije više tonova odjednom budući da je svaka od zdjela sastavljena od nekoliko različitih vrsta metala koje međusobno čine elementarne i međuplanetarne spojeve. Danas osim svih navedenih instrumenata, čovječanstvo vrlo aktivno istražuje upotrebu ljudskog glasa u iscjeljujuće svrhe, a harmonijsko pjevanje koje izvorno potječe iz Azije vrlo efektivno dolazano može iscjeliti čovjeka.