Kako i kada je počelo?

 

Za godinu bih trebao pitati starije, ali nije bilo poslije 1980. Godine. Dakle, do moje osme godine. Tog proljeća je umrla baka, mama od mame. Mi smo tada živjeli u Kutini a baka sa ujakom u Stružcu, udaljenom oko 30 km. Tada kada se događaj zbio u kući smo bili mama, brat i ja.

 

U ranim poslijepodnevnim satima, svatko od nas je bio zaokupljen različitim interesima. Odjednom , bez ikakve najave sva stakla na kući, u kući i u elementima namještaja počela su vibrirati uz jedan vrlo neobičan zvuk. Dugo sam tražio opis tog zvuka. Najbliže je da stavite razbijemo staklo u vreću i snažno tresete.

 

Svi troje smo se šokirali i u strahu se okupili na sredini dnevnog boravka. Koliko je trajalo? Ne znam, ali znam da je trajalo makar desetak sekundi. To vrijeme sam odredio poslije puno godina kada sam rekonstruirao događaj sa kronometrom.

 

Kada je završila zvonjava, iz kupaone su se čuli zvuci u nizu: struganje po veš mašini, pad staklene čaše na pločice poda kupaone, kotrljanje čaše do hodnika (oko jedan metar) i zvuk podizanja čaše u uspravni položaj. Brat i ja smo otišli vidjeti što se dogodilo. Bili smo nemalo iznenađeni viđenim te smo pozvali mamu da to vidi. Čaša je stajala uspravno nasred hodnika, potpuno cijela. Na neobjašnjiv način je napravila put sa centralnog dijela poklopca veš mašine do sredine hodnika. Treba napomenuti da nam kupaonica ni hodnik nisu bili u vidnom polju. Mamine riječi su bile: ” Isuse, Bože! Nešto se dogodilo!”

 

Pola sata poslije je nazvao ujak i obavijestio nas da je baka umrla prije pola sata!?

 

Tada sam prvi put doživio RUBNO ISKUSTVO u kojem nisam sudjelovao sam. Tim više je ono vrijedno i autentično.

 

Zanimljivo je da o tome nismo razgovarali mjesecima nakon bakine sahrane, a tada je krenulo. Mama je počela pričati o životu prije struje, seoskim legendama, vlastitim rubnim iskustvima, neobičnim pojavama i vjerovanjima.

 

Za mene ja to bio tek početak i uvod u ono što je slijedilo u narednim godinama.