Predstavimo neke od dodataka prehrani koje se ubrajaju u sam vrh kada je u pitanju pomoć za podizanje imuniteta i izlječenje nekih bolesti:

 

 

Đumbir

 

Koristi se tijekom stoljeća zbog svojih ljekovitih svojstava (kao i ostali na ovom popisu), đumbir je povezan s prevencijom raka, protuupalnim dobrobitima, olakšanjem grlobolje i želučanih tegoba te još mnogo toga (analgetički – ublažava bolove, sedativno: smiruje i smanjuje razdražljivost, diuretički – pospješuje mokrenje i odstranjuje suvišnu vodu, antimikrobno – uništava patogene mikroorganizme, antiupalno – smanjuje upale i bolove uzrokovane artritisom). Ono gdje vam đumbir može pružiti najbržu dobrobit je u tretiranju želučanih smetnji – uključujući mučninu, žgaravicu i nadutost. Korijen đumbira vrlo jednostavno možete uključiti u vašu svakodnevnu kuhinju, a upotrebljava se u svježem obliku te kao samljeveni prah sušenog korijena.

 

 

Češnjak

 

Češnjak možemo nazvati elektranom za stimuliranje imuniteta i često se koristi u kuhinjama diljem svijeta. Kao i kod đumbira, studije su pokazale njegovu dobrobiti u borbi protiv raka, što je priznao i (USA) Nacionalni institut za rak. Preliminarne studije sugeriraju da konzumacija češnjaka može smanjiti rizik od razvijanja nekoliko vrsta raka, posebno raka gastrointestinalnog trakta. “

 

Češnjak je također snažno antivirusno, antibakterijsko i antifungalno sredstvo. Istraživanja potvrđuju da redovito korištenje češnjaka regulira tlak i razinu kolesterola i šećera u krvi.

Zeleni čaj

 

Kao đumbir i češnjak, zeleni čaj također ima antikancerogena prednosti. Zeleni čaj je popularan zbog sposobnosti detoksikacije i terapeutskih svojstava, a kroz povijest je korišten kao lijek protiv probavnih smetnji, depresije i glavobolje. Osim toga, on svakako može ubrzati gubitak težine, potaknuti zdravlje srca i pomoći pri spriječavanju dijabetesa.

Manuka med

 

Med koji dolazi od nektara i peluda manuka cvijeća. Utvrđeno je da ima ogormne antibakterijske prednosti, čak i u borbi protiv antibakterijski-rezistentnih infekcija poput MRSA. Istraživanje provedeno na 17.000 ljudi pokazalo je djelotvornost u liječenju kroničnog bronhitisa, bronhijalne astme, rinitisa i sinusitisa. Ovaj čarobni eliksir može liječiti rane i potencijalno pomoći u borbi protiv srčanih bolesti.

Kurkuma

 

Dobivanjem sve veće popularnost na Zapadu dijelom i zbog svojih ljekovitih prednosti, kurkuma se najčešće vidi u srednje-istočnoj kuhinji i narodnoj medicini. Njena ljekovita svojstva vezana su uz upravljanje šećerom u krvi, prevencijom raka, oralnim zdravljem, pa čak i liječenjem depresije. U ayurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam.

 

Ovih pet dodataka prehrani sadrži neke od najvažnijih ljekovitih svojstava i svi su u današnje vrijeme široko dostupni. Neke od njih možete i sami uzgojiti. No, bez obzira na to da li ste ih kupili, dobili ili uzgojili, važno je istraživati koristi dobivene od njih i učiniti ih dijelom svog života.