Sunce u jednom jedinom satu pošalje na zemlju energije koliko cijelo čovječanstvo , sa svim generatorima koji postoje (elektrane, agregati, sve što se kreće), u godinu dana. Govorimo o ogromnom potencijalu koji se počeo iskorištavati. Pored fotonapona, o kojima smo pisali u prijašnjem članku, sada ćemo malo približiti i rasvijetliti solartermiju.

 

Solartermiju najčešće povezujemo sa zagrijavanjem sanitarne vode. U tom segmentu se otišlo, tehnološki, najdalje. Mnogi od nas se zadovolje tri mjeseca sa zagrijanom vodom u crnom bojleru, i to je sve.

Prije dvije godine sam odlučio isprobavati razne načine kuhanja pomoću sunca. Za neke sustave sam znao od prije, neke sam pronašao na internetu a neke sam sam projektirao. Svi načini su u određenim uvjetima i različitim vremenskim intervalima polučili rezultate. No, ja sam tražio jedan koji može biti primjenjiv kao SOLARNA KUHINJA za svakoga.

 

Budući da smo supruga i ja jedriličari, prvo sam želio napraviti nešto za kuhanje na brodu gdje ima sunca na pretek. Sa crnom bojom sam obojio teglicu i poklopac od krastavaca 680 ml. Sa jedne strane sam zalijepio pik traku te ju skinuo kad se boja osušila, tako da se može nesmetano promatrati unutrašnjost teglice. Teglica sa sadržajem, primjerice juha, se stavi u vrećicu za pečenje i potom u reflektirajući fokus. Za prvu primjenu je to bila ALU reflektirajuće sjenilo za auto. Kuhanje se postiže u nekih sat vremena, kolači u crnom limu se ispeku za 2 sata. Skoro da nismo koristili plinski, brodski štednjak. Znači, mi se kupamo a ručak se kuha. Ludo!

 

To me nije zadovoljilo za kućnu upotrebu, ali za odlazak u prirodu da.

 

Prošle godine sam napravio SOLARNU PEĆ ili štednjak od satelitske antene na koju sam postavio aluminijsku samoljepljivu traku kao reflektirajuću površinu. Temperatura u žarištu je prelazila 3000C za tri sekunde. Na njemu smo kuhali cijelo ljeto i uživali u spoznaji da ne trošimo niti jedan energent do li onog koji vazda sja. Radim u vrtu i svakih pet minuta podesim fokus i to je sve. Kuhali smo grah, tijesto, krumpir i ostalo. Na tavi smo pekli jaja, šnicle od povrća, soje i drugog. Apsolutno djeluje!

 

Za ovu godinu pripremam SOLARNI ROŠTILJ i SOLARNU PEČNICU.

 

Odgovaram na sva pitanja, a moguće je organizirati predavanja i radionice.