Prema statistčkim podacima za Hrvatsku, u siječnju i veljači 2013. godine broj vjenčanih i razvedenih parova gotovo je izjednačen. Iz tih podataka doznajemo da se u ta dva mjeseca vjenčalo 1509 parova, a razvelo čak njih 1016. Na žalost nemamo statistički uvid o stanjima u izvanbračnim zajednicama, no možemo pretpostaviti similarno stanje. Ujedno smo slobodni svjedočiti i sve većem broju samaca oba spola.

 

Ukoliko mrvicu zagrebemo pod površinu mogli bismo se složiti s medijima i reći da je jedan od globalnih uzroka današnjeg nezadovoljstva unutar fundamentalnih čestica društva, loša ekonomska situacija. Ona definitivno pridonosi narušavanju odnosa i uvećava koeficijent već ionako sveprisutnog stresa i nezadovoljstva. No pogledamo li još malo dublje ispod površine uvidjet ćemo na stotine mogućih razloga, a ako smo dovoljno entuzijastični i za detaljnju dubinsku analizu skupimo hrabrosti te uzmemo miroskop – na vidjelo će izaći tisuće dodatnih uzroka – njihovih varijanti i podvarijanti.

 

Napravimo li minijaturno istraživanje o tematici, jednostavnim surfanjem internetom za uzroke i varijante raspada brakova/veza možemo uz analiziranje vlastitih iskustava, uvidjeti i složiti se s nekima od slijedećih navedenih elemenata: prevelika individualna očekivanja, nesnalaženje u ulogama partnera/roditelja, karakterne razlike, odbijanje odgovornosti, nedostatak i/ili prestanak komunikacije, emocionalno udaljavanje, emocionalna nezrelost, neiskrenost, netolerancija, psihičko i/ili fizičko zlostavljanje, loš ili nedostatan seksualni život, nevjera, dolazak (rođenje) ili odlazak (već odrasle) djece, financijski problemi, neadekvatna stambena rješenja, unošenje vanjskih problema u obitelj (s posla…), miješanje rodbine (očeva, majki i sl.) u bračni život/vezu, individualne promjene u razmišljanjima, interesnim područjima, ciljevima i sl., razne nedostižne fantazije o životu kao iz bajke, pokušaji konstantnog mijenjanja partnerovog ponašanja, kao i jednostavan prestanak ljubavi prema drugoj osobi uz mnoge druge podvarijante o kojima bi mogli raspravljati u nedogled.

 

No glavni uzrok našoj temi nije sve navedeno, to su samo manifestacije. Glavni uzrok je utjecaj neadekvatnih i zastarijelih postavki, naizgled modernog sustava ljudskog postojanja, tj. društva. Razmislimo li dublje o ove zadnje dvije rečenice, pojaviti će se uzročno-posljedična mikroskopska razina navedene problematike koju zajedno možemo promijeniti – za početak individualnom, a zatim i sudjelovanjem u globalnoj promijeni svijesti. U to ulazi konstantna edukacija, samoedukacija, kritičko i kreativno razmišljanje, uviđanje i odbacivanje nefunkcionalnih, zastarijelih postavki društva te uvođenje provjerenih, funkcionalnih metoda i spoznaja iz psihologije, sociologije, duhovnosti, etike, modernih znanosti te ostalih srodnih područja u sve pore obrazovanja i djelovanja našeg društva.

 

Kada bi se ta promjena dogodila u našoj svijesti – vjerovatno bismo imali podosta zdravo društvo, socio-interakcije i izbjegli veliku većinu gore navedenih manifestacija, koje rezultiraju raspadima brakova/veza, kao i mnogih drugih varijanti međuljudskih odnosa. Izbor je na nama – no jesmo li spremni preuzeti potpunu odgovornost i spremno djelovati za budućnost?