Postoji fascinantna mistična tradicija američkih indijanaca koja nas štiti od ružnih snova. U tu svrhu drevni indijanci, zamislili su i stvorili hvatač snova – dream catcher. Indijanska predaja govori o tome kako je jedan stari vrač za vrijeme svoga boravka na planini dobio viziju u kojoj mu se obratio veliki učitelj mudrosti u obliku pauka. U viziji on je vraču pričao o ciklusima života te uzeo obruč od vrbe s konjskom dlakom i perlama te na njemu ispleo mrežu. Hvatač snova se i danas ukrašava s komadičima svakodnevnog života, a to mogu biti perle, perje, vrhovi strijela i sl..

 

Ta dugogodišnja tradicija je dio indijanske kulture kruga. Sve što indijanci rade, rade u krugu, zbog toga što on predstavlja snagu i jedinstvo, a svi naši i prirodni životni ciklusi odvijaju se i jesu, jedan veliki krug. Mnogi indijanski simboli počinju krugom pa tako i hvatač snova.

 

Hvatač snova zamišljen je u svrhu osobne zaštite, poput klopke – paukove mreže za negativne snove, a sve pozitivne snove propušta prema nama. Pozitivni snovi prolaze kroz krug-prolaz u centru mreže, čuvajući u sebi mudrost, znanje, uspomene i klize dolje preko perja ka osobi koja spava ispod njega. Negativni snovi zapletu se u njegovu mrežu, a prve zrake sunca ih raspline i oni nestanu.

 

Aidina priča o hvatačima snova

 

Sve je počelo sasvim slučajno, tražila sam da kupim jedan hvatač za svoju bebu, ali nisam našla jer to kod nas na Balkanu, odnosno u Bosni i nije toliko popularno i traženo. Samim tim nema ni ponude, zatim sam odlučila da ga sama napravim. Malo sam istrazivala i napravila jedan za svoju bebu. To su naravno vidjeli moji prijatelji, svidjelo im se i tako je krenulo…

 

Hvatači snova odjednom su mi postali stalni hobi. Radim ih s puno ljubavi i uživam u tome, a sam rad na njima me na neki način smiruje i opušta… U mrežu upletem sve svoje pozitivne vibracije i nadam se da onaj kod koga hvatač završi, osjeti to… Što se tiče hvatača, sviđa mi se ta neka simbolika iza svega i pomalo bajkovito i mistično značenje. To sve dobro dođe u ovo surovo, realno vrijeme. Još jedan plus je to, što ljudi nabavljaju hvatače za osobe koje vole i do kojih im je stalo, tako da mi je baš zadovoljstvo što sam dio nečijeg truda da nekog usreći, izmami mu osmijeh na licu, ostavi lijepu uspomenu… Od materija koristim, naravno perje, ukrasno ili pravo, razne perlice, trakice itd…. Sam proces izrade traje od 4 sata, pa nekad i do 10 sati zavisi od hvatača, veličine i sl.. Uz hvatače snova izrađujem i razni nakit. Inspiracija mi je – nekad lijep stih, sunčan dan, slučajni zaljubljeni par ili pun mjesec. Praveći hvatače otkrila sam svoju kreativnu stranu. što se uveliko odrazilo i na drugim segmentima mog života, sada sam stalno u potrazi za neobičnim stvarima koje bi mogla napraviti sama ili izmisliti nesto drugačije.

 

Ukoliko želite kontaktirati Aidu ili pogledati galeriju dreamcatchera, možete je potražiti na njenoj Facebook stranici: Dreamcatcher – Hvatač snova