Daksh Krešimir Oreški je glazbenik čijim venama teče ritam, a najsnažniji izričaj postiže kroz etničke bubnjeve i udaraljke. Rođen je u Zagrebu, a kao perkusionist i bubnjar aktivan je već dugi niz godina na domaćoj i inozemnoj sceni. Član je naše najistaknutije ethno grupe KRIES, makedonskog orkestra EZERKI & 7/8, osnivač i vođa domaće afro/ethno grupe IROKO, bubnjar u gipsy-swing bandu ALLO, ALLO QUARTETTE,… Pored rada u matičnim grupama surađuje i s mnogim domaćim i inozemnim glazbenicima, DJ-evima i plesačima. 80-tih godina svirao je bubnjeve u mnogim zagrebačkim new wave i rock grupama, a 90-ih je bio gitarista, kompozitor i tekstopisac u new age ansamblu Ocean Blaženstva. Bio je osnivač i vođa prve domaće perkusionističke grupe RHYTHM TRIBE (2002-2008) te bubnjar i perkusionista u Irish/ethno bandu SHAMROCK ROVERS.

 

U knjizi je obuhvaćen povijesni i kulturni kontekst djembe bubnja,  pravilan start ophođenja s bubnjem, vježbe, rimovi, primjena djembea u drugim stilovima glazbe, vježbe istezanja i razgibavanja za bubnjare, ojačavanje slabije ruke pri bubnjanju, savjeti pri kupnji djembea, opisi podučavanja djembea u Africi, riječnik ritmičkih i glazbenih pojmova te znanstvena otkrića o utjecaju bubnjanja. Uz knjigu dolazi i CD s vježbama i ritmovima. 

 

Lagani uvod u knjigu možete pročitati u članku: Djembe – Ritam Afrike  

 

Što ostali glazbenici govore o knjizi?

 

Boris Leiner, bubnjar
“Kroz čitavu knjigu pulsira toplo crnačko srce, notno i zvučno raščlanjeno iscrpnim primjerima. Uzbudljivo!”

 

Andy Petko, perkusionista
“Priručnik za djembiste i perkusioniste je izvrsna knjiga koja kompletno obrađuje povijest i tehniku sviranja djembea, a i drugih zapadnoafričkih udaraljki. Pripadajući CD-ovi daju dobru zvučnu informaciju, pogotovo onima koji uče “na uho.” Knjigu toplo preporučujem svim perkusionistima i muzikolozima, te kao program za bubnjarske radionice. Ova knjiga ne zaostaje za svjetskim knjigama o djembeu. Sjajno!”

 

Hrvoje Rupčić, perkusionista
Uvidjevši obim Krešine knjige mogu vam samo reći da je za ovo što sada držite u ruci bilo potrebno mnogo truda, ljubavi i znanja, a to je nešto što zaista treba cijeniti i poštivati. Kako ne živimo na samom izvorištu afričke glazbe i nemamo svakodnevnog doticaja s tim ritmovima, nemamo izbora nego naučiti ovakvu vrste glazbe na alternativni način. I tu nam Krešina knjiga vrijedi kao zlato. Osobno, iako se dugi niz godina bavim udaraljkama, a bio sam skoncentriran na neke druge glazbene tradicije, u ovoj sam knjizi našao pregršt meni zanimljivih i važnih informacija, kao i prekrasnih ritmova. Sa nestrpljenjem idem proučavati i svirati ritmove iz ove knjige, a vama poručujem uživajte u svakom odsviranom udarcu i smijte se puno.” 

 

Krunoslav Levačić, bubnjar
“Djembe – kralj africkih ritmova“ vrijedna je zbirka afričkih ritmova i tehničkih vježbi. Knjiga i dva CD-a sadrže sistematizirane primjere koji će svakom perkusionistu dati temeljit uvid u jednu od najbogatijih glazbenih tradicija. Kako je priručnik savršeno pregledan i razumljiv, preporučujem ga svim udaraljkašima, a posebno bubnjarima koji žele proširiti svoje horizonte, povečati vokabular ritmova i pokušati na novi način pristupiti svojem instrumentu.” 

 

Igor Štimac, perkusionist
“Niti jedna druga knjiga svjetskih majstora udaraljki na koju sam naišao ne sadržava toliki broj vježbi, tehnike, ritmova i snimljenog materijala na CD-ovima, a uz jednostavni notni zapis. Ova knjiga pruža sve to na jednom mjestu, te korak po korak produbljuje razumijevanje ritmova. Pronašao sam veliku količinu materijala koji će mi pomoći usavršiti tehniku i nadograditi postojeće znanje. Od danas smo bogatiji za nesebično znanje i iskustvo koje nam je autor poklonio – i svatko čije srce kuca u ritmu ima razloga za slavlje, jer ova će mu knjiga u nemjerljivom obimu pomoći da kroz bubanj poveže svoje srce s rukama. Hvala ti, Krešo, na ovom bogatstvu!”

 

Više o knjizi:
Priručnik je namijenjen djembistima i perkusionistima svih levela, od apsolutnih početnika do naprednih svirača. Po čemu se ovaj priručnik razlikuje od starog „Djembe priručnika“? Osim što ima drugačiji naziv i što je poprilično deblji, ovo nije samo obično dopunjeno izdanje sa par dodatnih informacija pri novom objavljivanju, već po mnogo čemu novi priručnik. Sve informacije iz prošlog priručnika su provjeravane, nevažne izbačene te dodano mnoštvo novih.

Obuhvaćeno je puno više različitih vježbi. Odabrano je puno novih ritmova, a za nekoliko starih uvrštena su tzv. izvorna (originalna) sola, breakovi, intra, napjevi, itd. Notni zapis vježbi i ritmova je daleko jednostavniji i preglednij te omogućava svakome lako čitanje i razumijevanje. Tehnika sviranja i udaraca je usavršenija i detaljnije objašnjena.

Ovaj priručnik sadrži 2 CD-a. Na prvom CD-u nalaze se vježbe iz priručnika i snimljen je uživo (studijski); na drugom CD-u, koji je snimljen pomoću generatora ritma, nalaze se sva 32 zapadnoafrička ritma iz priručnika. Odabrani su novi i zanimljivi tekstovi i uvrštena potpuno nova poglavlja. Dodano je mnoštvo slika i crteža, pojašnjenja i detalja. 

“Djembe – kralj afričkih bubnjeva” Priručnik za djembiste i perkusioniste izdan je od strane Udruge Drum-ti-damSvoj primjerak knjige po cijeni od 150 kn + poštanski troškovi možete naručiti putem e-maila: kresimir.djembe@gmail.com ili telefonski na broj: 095 198 9915. 

Autora možete kontaktirati i putem njegovog facebook profila: Daksh Krešimir Oreški