Kod razmišljanja o postavljanju fotonaponskih uređaja za vlastite potrebe, velika većina razmišlja o gotovim modulima određenih snaga i konfiguriranih mreža. No, najčešće pitanje je koliko to košta? Čak i oni kojima je to prijeka potreba teško se odlučuju za takve projekte iako je povrat investicije siguran. Nevažno da li je to 5, 7 ili 9 godina.

 

Danas je stanje tehnike i mogućnosti kupnje na svjetskom tržištu promijenila puno toga. Svatko od nas može kupovati, iz udobnosti vlastitog doma, po cijelom svijetu, direktno iz tvornica gotovo sve. Pa tako i solarne panele ili za one hrabrije solarne ćelije za izradu solarnih panela, koji mogu biti 5 – 10 puta jeftiniji od onih kupljenih na našem tržištu. Time se povrat investicije još više smanjuje, a autonomnost povećava.

Prosječno domaćinstvo može zadovoljiti svoje potrebe sa sustavom snage od 3 kW (kilovat). Važno je reći da veličina sustava ne ovisi o veličini kuće, nego o broju trošila koji ga koriste odnosno, o dnevnim potrebama za električnom energijom.

 

STAND-ALONE SUSTAV je sustav koji omogućava samostalno napajanje električnom energijom kada je priključak na mrežu preskup, nemoguć ili kada se želi osigurati samostalnost . Kod stand-alone sustava sva se struja proizvodi u fotonaponskim panelima i pohranjuje u akumulatore.

 

Razlikujemo jednostavne sustave kada se struja iz akumulatora propušta direktno do potrošača. Složene sustave kada se struja iz istosmjerne pretvara u izmjeničnu struju preko INVERTERA, na poželjni napon koji odgovara standarnim trošilima.

 

Izračun ovakvog sustava nije uvijek jednostavan jer nisu uvijek dostupni meteo podatci, a netipične vremenske prilike se ne mogu predvidjeti. Pretjerano predimenzioniranje sustava nije dobro jer povećanjem jedne komponente moraju se povećati sve ostale. To poskupljuje investiciju a da krajnji učinak nije zadovoljavajuć. Veći broj akumulatora nije siguran jer ako se jednom isprazne do kraja neće se moći napuniti, što ih može oštetiti.

 

Prije izračuna treba utvrditi:

  1. Mjesto instalacije (primorje, otok , planina, kontinent) meto uvjeti

  2. Razdoblje (ljeto, zima, cijela godina, vikendom, stalno)

  3. Napon napajanja ( 220 V ili 12 V)

  4. Broj trošila (vrijeme rada svakog i potrošnja)

     

3 kW-tni sustav može napajati razne potrošače napona od 220 V: hladnjak sa zamrzivačem (180 l + 40 l), perilicu rublja ( a ili A+ klase), usisavač, TV, radio, glačalo, 15 štednih žarulja ( LED žarulja po izračunu puno više) i drugo osim grijaćih ploča. Mora ju se mijenjati i navike: trošila se koriste kada ima najviše struje od 10-16, ali tako da se ne uključuju dva velika potrošače istodobno, primjerice glačalo i veš mašinu ili usisavač. To je cijena visoke energetske neovisnosti, a praksa pokazuje da se ukućani brzo prilagođavaju i prihvaćaju nove navike.

 

Pod autonomijom se smatra koliko dugo sustav treba ili može , potpuno napunjen akumulator, dana funkcionirati bez punjenja, a da osigurava normalnu potrošnju. Za vikendicu je dovoljno 2 dana, a za obiteljsku kuću treba unaprijed odrediti koliko dana ružnog vremena želite da sustav radi, sa konzerviranom energijom.

 

Kad sakupite sve potrebne, gore navedene , informacije možete pristupiti izračunu prema formuli:

 

broj trošila x potrošnja u A (amper) x dnevno u upotrebi (sati) = dnevna potrošnja u Ah (ampersat)

To je osnova za određivanje optimalnog broja fotonaponskih panela i kapaciteta akumulatora – ovisno o potrebnoj autonomiji sustava.

 

Ukoliko bude interesa može se organizirati predavanje na tu temu, odgovaram na pitanja.