Tako sam došao i do zanimljivog profila naziva Hokus Pokus. Nekako intuitivno i iz znatiželje krenuh u razgovor s osobom ispod aliasa. Nakon vlastitog predstavljanja dobio sam feedback. Osoba s druge strane ni manje ni više nego Nino Orepić – kreativac, glazbenik, prevoditelj, promotor glazbenih događanja, humanist, a u slobodno vrijeme i dipl.ing biologije. Kako smo se pronašli u podosta zajedničkih tema, Nino mi je predstavio i “Krug o odnosima” koji vodi zajedno sa suprugom Sanelom, nedjeljama u centru Weglow. No što je to krug, odnosno krug o odnosima i koja je njegova svrha? pitao sam se.

 

Odgovor na koji sam naišao je glasio:

 

Krug je metoda, odnosno oblik druženja i komunikacije preuzet od sjevernoameričkih indijanaca koji omogućava spontano oblikovanje interakcije u raznim oblicima. U jednome trenu on može izgledati više kao predavanje, u drugome kao radionica, a već u trećemu kao „običan“ razgovor sudionika o raznim tematikama sukladno njihovim iskustvima te željama i volji da ih podijele sa drugima. U krugu je važno slijediti neka jednostavna pravila komunikacije: “Dok netko govori, ostali šute; izrečeno u krugu i ostaje u krugu”. Teme se u krugu mogu zadati, a na njih utječe i ono što u krug „donesu“ i što u njemu podijele sudionici. U krugu u kojemu su opća tema odnosi, uklopit će se gotovo sve što želimo podijeliti s drugima iz bilo kojeg područja našega života. Jer gotovo sve ima veze s odnosima, ako ne s nekim drugim, onda s odnosom prema samome sebi ili s odosom prema životu.

 

Kako Nino i Sanela kažu:

 

“Međuljudski odnosi sve su zahtjevniji, a mi za njihovo njegovanje imamo sve manje vremena, strpljenja i vještina. Zbog toga svjedočimo mnogim krizama partnerskih, obiteljskih, ali i prijateljskih i suradničkih odnosa koje nam uvelike utječu na doživljaj života, motivaciju i zdravlje.

 

Kao prvo, shvatili smo već davno kako su za naš odnos važni i mnogi drugi odnosi – prvenstveno naš odnos prema samima sebi, odnos prema životu, zatim odnosi unutar naših obitelji pa i odnosi s prijateljima i poznanicima. Pored toga, želimo na ove susrete potaknuti i privući sve vas koji osjećate i/ili shvaćate koliko su vam odnosi važni, bez obzira na to hoćete li doći sami ili s nekime i bez obzira na to njegujete li trenutno neki prisan odnos ili ne.

 

Želimo podijeliti i neke vještine, spoznaje i „trikove“ koji su nam pomogli da se u vlastitoj koži osjećamo sve bolje, a u našemu odnosu sve prihvaćeniji i zadovoljniji. Zahvaljujući svemu tome lakše se nosimo s raznim poteškoćama koje su nam nekada izgledale kao nerješivi problemi i donosile nam veliku dozu nezadovoljstva i boli.

 

Na sebi, našem partnerskom odnosu i svim ostalim našim odnosima radimo i s pomoću razne literature, uz pomoć iskrenih prijatelja te najviše u uzajamnom iskrenom partnerstvu. Do danas smo spontano razvili i neke svoje posebne načine partnerske pomoći koje nadopunjuju ono naučeno od stručnjaka, kao i vlastiti „stil“ gledanja na odnose općenito. Zahvaljujući svemu, već godinama imamo vrlo sretan i ugodan odnos u kojemu i dalje rastemo i kao osobe i kao partneri. Sada želimo to sve pokušati podijeliti s vama koji osjećate i/ili smatrate da su vam odnosi važni, s vama koji shvaćate kako bi vam oko toga koristila pomoć tuđih iskustava, a spremni ste mijenjati se kako biste bili sretnije osobe, poznanici, suradnici, prijatelji, partneri, djeca, roditelji, braća i sestre. Osim toga, kroz ove susrete učimo i mi, kako bismo u svojim odnosima bili još sretniji. To se počelo događati već i u njihovoj pripremi, a nastavilo se kroz desetak krugova održanih u posljednjih mjesec dana. Razgovori u krugu o odnosima naš je najveći dosadašnji zajednički partnerski poduhvat koji je na naše veliko zadovoljstvo i sreću već mnogima od koristi. Veselimo se tome i vama koji dolazite ili ćete tek doći u naš krug :-).”

 

Uže teme o kojima se može razgovarati u krugu o odnosima su: upoznavanje (prihvaćanje, voljenje) sebe, kvalitetna i iskrena komunikacija, svjesno i nesvjesno u odnosima, osjećaji i emocije u odnosima, zaljubljenost i ljubav, zajedništvo i samostalnost, obveza, sloboda i odgovornost, muška i ženska priroda, ljubomora, erotika, spolnost, biološke i evolucijske osnove društvenog i seksualnog ponašanja, odnos prema prirodi, brak, roditeljstvo, kao i mnoge mnoge druge.

 

Iz svih navedenih razloga Nino i Sanela odlučili su svojim entuzijazmom i iskustvom pružiti jednu sigurnu oazu u koju su svi dobrodošli, oazu zvanu krug o odnosima u kojemu ljudi susreću sami sebe.

 

Nino i Sanela su se hrabro odvažili na ovakav poduhvat, možda je vrijeme i za nas, neke druge, hrabro stupiti u krug.