Ovo je odlomak iz knjige: Lakoća i mudrost odgajanja:  

 

Partner kakvog želite

 

Djeca ne mogu imati lijepo odrastanje ako se roditelji svađaju ili niste sebe usrećili u životu bez obzira imate li ili nemate partnera. Djeca vas osjećaju. Vi vibrirate energijom radosti ili tuge, sreće ili bijesa…

 

Dok su djeca mala nemaju izgrađenu zaštitnu energiju oko tijela i podložni su utjecajima izvana. Stalno žele biti blizu roditelja da bi se osjećali sigurno. Samo tako im je zaštićeno tijelo, a time i život. Energija odraslih popunjava i njihovu energiju. Trebamo im. I kad ste dobre volje oni osjećaju neizrečene stavove i povjerenje u život. Energija okoline djeluje na njih više nego na vas. Sa strepnjom promatraju okolinu, neke ljude ili prostor kada im ne odgovara.

 

Energija zamjeranja partnera stvara nelagodne vibracije koje ispunjavaju dom. Kad djeca rastu u neugodnoj energiji poprimaju razmišljanje i način života odraslih oko sebe. Ima roditelja koji ne djeluju u skladu sa sobom i važnim potrebama tijela. Ne rade posao koji vole, ne vole okolinu, ne poduzimaju ono što trebaju i ne daju sigurnost djeci. Djeca ih osjećaju i kopiraju.

 

Zapitajte se tko prvi treba pravila? Očekuju li da dijete bude dobro moraju rješavati svoje probleme.

 

Kroz nekoliko dana osjećanja Sebe bivanjem postupno ćete otkrivati Sebe.

 

Tko sam, što volim, što bi htjela, htio? Kakva želim biti, što raditi, kako izgledati? Što me pokreće, što me umiruje, što ljuti? Zašto se bojim? Zašto, zašto, što, kada, gdje????

 

Kroz neko vrijeme znat ćete što je dobro za vas, obitelj i vaše dijete. Vodite dnevnik želja, potreba i spoznaja o njima.

 

Ako volite svog partnera, znači da vam je stalo da uvijek imate bolji odnos. Potrudite se. Bilo bi divno da i vaš partner želi to isto jer ćete sve postizati sa lakoćom zajedno. Pokušajte razgovarati o sreći za sve u obitelji.

 

Partnerstvo treba biti iskreno i ispunjeno ljubavlju. Poštovanje prema partneru obuhvaća spremnost da čujete ono što osjeća i kako doživljava zajednički život. Time poštujete i sebe jer tada i vi možete izraziti što vam ne odgovara. Potrudite se da između vas i partnera bude jednostavna komunikacija nadahnuta ljubavlju.Bez prepiranja i zamjerki, samo razgovor, razumijevanje i želja za obostranim zadovoljstvom.

 

U slučaju da samo vi želite popraviti vaš odnos, bivajte u Jedinstvu. Mudro birajte trenutke za promjenu, razgovore i odluke. Često ih druga osoba ne želi, pa budite odlučni, u ljubavi i mudri. Ne ustrajete li u odlukama možda ćete cijeli život prati, pospremati i kuhati za partnera. Stvorite ravnopravno zajedništvo. Svatko će imati neke svoje obaveze i većinu zajedničkih kao što su kuhanje, odjeća, čišćenje kuće, djeca i drugo. Svatko od vas preuzimanjem kućanskih obaveza pokazuje koliko voli partnera. Ima ljudi koji jako vole svoje partnere koji ih služe i sve obavljaju za i umjesto njih. Ne trebaju platiti domaćicu ili domara jer su u bračnom odnosu s njim ili njom. Zašto to nazivaju ljubav?

 

Ako partner puno vremena provodi izvan kuće, kad nije na poslu, bez vas i bez djece znači da: ili vas ne voli, sebičan je ili vi stvarate neugodnosti.

 

Bivajte i osjetite što se događa i koji problem je prisutan. Ako je sebičan razgovarajte s njim, a u slučaju da ostane takav razmislite da vi prestanite ugađati njemu. Ne podržavajte loše partnerovo ponašanje. Budite u ljubavi i odaberite kako postupati dalje. Odlučno se usprotivite lošim navikama i željama. Ako se nikako ne slažete s partnerom, čak i nakon što isprobate sve što bi trebalo djelovati, vjerojatno vas on ne može usrećiti. Vaše vodstvo i mudrost će vas voditi kroz život. Ako do sada niste ovladali bivanjem i stvaranjem pročitajte ponovo drugi dio knjige.

 

Odlučili ste da želite biti uspješni u stvaranju ljubavi u obitelji. Svaki put kad pomislite da niste dobro postupali ili da je kriva situacija u kojoj živite ili je kriv netko drugi, zaustavite se. Promijenite svoje misli. Ako je mudro ustrajati, vi to možete i sve je na vašoj strani. Spremni ste za savršene događaje koji će vam to omogućiti.

 

Dok pričate s ljudima nemojte reći ništa negativno već recite: Dobro sam i znam kako dobro stvarati ljubav u obitelji ili vjerujem da je sada vrijeme i da su mi otvorene najbolje mogućnosti.

 

Mislite i govorite kao da ste postigli cilj: Jaka sam, sretna i zahvalna zbog divnog odnosa sa djecom, partnerom… Vizualizirajte, odnosno, zamislite da ste ostvarili želju na najbolji način. Nadahnuto djelujte. Razmišljajte u sadašnjosti kao da već jeste sretni i da već imate željeni cilj. Budućnost ne dolaziako mislite: bit ću ili postići ću.

 

Imate samo sadašnji trenutak pa sve misli i riječi moraju govoriti o sada.

 

Po kući stavite papire sa pozitivnim izjavama ( ako je mudro ili u unutrašnjost svojih ormara i ladica ), da vas podsjete svaki puta kad ih ugledate.

 

Ponavljajte u sebi poticajne izjave kroz dan. Izaberite što vam paše ili prilagodite sebi da vam odgovaraju:

 

Imam ljubav. Ja jesam ljubav. I on je ljubav.

Volim ga i on mene na prekrasan način. Potpuno smo ispunjeni našim odnosom bez straha i briga. Nemamo prepreka.

Imamo iskrenu komunikaciju.

Bez straha sam, sretna sam.

Djeca su sretna i ispunjena s nama.

Volimo se. Uživamo jedan u drugome. Sve nam je lako postići.

Volim Sebe. Otvorena sam bez straha: Sebi , svemiru, Bogu, djeci.

Ja jesam: potpuna, spontana, sretna i božanstvena.

Sve je savršeno i mudro za sve nas na divan, ugodan, sretan i veseo način. Volimo se.

 

Ponekad muž i ja zbog puno obaveza ne učinimo sve što je potrebno pa se naljutimo jedan na drugoga. U slučaju da ni jedan od nas u tom trenutku nije u Jedinstvu, istresemo činjenice bez razmišljanja. Tada uslijedi pauza u kojoj i jedan i drugi ili barem jedan shvati da ovo može potrajati ( tako je bilo na početku veze ). Shvatimo da nismo neprijatelji. Mi se volimo, čak i kad se stvarno u ničemu ne slažemo. Pogotovo u nekim životno nevažnim razmimoilaženjima nema potrebe da zamjeramo, radije izrazimo svoje želje.

 

Jedan ili oboje ispunimo tijelo energijom i počne razgovor. Potpuno drugačiji, sa detaljnim objašnjenjem i ispunjen zajedništvom. Zašto nisam nešto napravila, kako sam se osjećala, što bi trebalo učiniti i zašto? Volimo se, pronaći ćemo najbolje rješenje, uspjet ćemo, možemo mi to. Prije nam je trebalo par dana da dođemo do rezultata koji je dobar za nas i našu obitelj. Sada ne čekamo ni trenutka jer sam se ja znala razboljeti dok ne progovorimo. Ne da mi se to više. Nepotrebno je. Nitko ne pobjeđuje. Svi gubimo u trenutcima odvojenosti.

 

Nije dobro da u obiteljima sa oba roditelja samo jedan roditelj odgaja djecu. Drugi najčešće odustane od odgoja djece zbog mira u kući ili mu je svejedno. Uložite trud, ljubav i razumijevanje za skladan odnos. Još gore je ako se roditelji svađaju oko odgoja pred djecom. Roditelji moraju uskladiti odgoj jer će djeca koristiti međuprostor bez zabrana. Nemojte se svađati i tući pred djecom. S vremenom će vas prestati cijeniti, bez obzira tko je od vas kriv.

 

Ako se ne slažete s nečim što partner govori djeci, nemojte ga napasti ili izrugivati pred djecom. Recite djetetu da se u vezi toga morate dogovoriti i da ćete donijeti zajedno odluku i obavijestiti ga o tome.

 

U slučaju da nemate partnera pobrinite se za sebe. Pomoći će vam ova knjiga pa ćete stvoriti sebe i život kakav želite. Samo tako vaše dijete može postati sretno.

 

Ako vas je netko napustio, njegova svrha je ispunjena. Sada je red na vama da stvarate. Nemojte izgubiti vrijeme, nepovratno je. Ne propuštajte mogućnosti zbog prošlosti i ne trošite vrijeme bojeći se budućnosti. Djelujte. Lijenost vas pokušava uvjeriti da ne možete djelovati. Lijenost vas sprečava da volite one koje možete. Ovaj dan je sve što imate.

 

Možda sutra neće biti vaših bližnjih ili vas. Igrajte se sa djecom, volite ih, grlite ih. Oraspoložite prijatelja. Ne čekajte sutra jer sutra možda ne postoji za nekoga. Učinite današnji dan najbolji u životu, da ne zakasnite. Svaki tren učinite boljim nego do sada. Prekasno je žaliti sutra za onim što je bilo. Tada vam neće biti žao ako nešto završi jer niste ništa propustili. Sada budite sretni.

 

U slučaju da živite sami s djecom osjetite zašto nemate partnera. Da li se bojite zbog prošlog lošeg iskustva? Da li se bojite kako će dijete reagirati na novog partnera? Da li se bojite tuđih osuda?

Djeca nisu vaš jedini smisao. Oni grade svoj život u kojem vi s vremenom više ne trebate biti, osim kao podrška izdaleka. Odaberite za sebe, bivajte i osjetit ćete što je dobro za vas i za djecu.

———————-

Organiziramo radionice za roditelje i partnere – FB Kontakt Centar za osobni razvoj