Zbog svoje moći u pokretanju ljudi, afrički majstori nazivaju ga „magični bubanj.“ Djembe je simbol radosti i slavlja. On je univerzalan – govori sve jezike i svakome se obraća na njegovom vlastitom, jer sva ljudska bića razumiju i reagiraju na ritam. Ritam i bubnjanje su “materinji jezik” čovjeka. Od početka ljudske povijesti, kod svih drevnih civilizacija ples i bubnjanje bili su ono što je povezivalo pojedinca sa zajednicom, osnovni element slavlja i okupljanja koje je stoljećima nadahnjivalo kreativnost, produktivnost i duh zajednice. Rastuće zanimanje za bubnjanje u cijelom svijetu ukazuje na to da se ljudi više nego ikada prije žele vratiti korijenima i povezati sa samima sobom.

 

 

 

POČETNI STUPANJ:

 

Namijenjen je početnicima bez obzira na prethodno znanje i iskustvo. Uče se osnove u svim vještinama potrebnim za pravilan start, razvijanje dobre tehnike, koordinacije te osjećaja za ritam i tempo.

• tehnika sviranja djembea i dun-dun bubnjeva
• osnovni udarci na djembeu i dun-dun bubnjevima
• osnovni paterni i rudimenti
• vježbe koordinacije, dinamike, držanja točnog vremena, vježbe osvještavanja ritma
• ritmička komunikacija (“pitanja i odgovori”)
• jednostavniji tradicionalni zapadnoafrički ritmovi
• zatezanje (štimanje) djembea

 

NAPREDNI STUPNJEVI:

 

Namijenjeni su onima koji su završili prethodne stupnjeve i već sviraju djembe duže vrijeme. Usvajaju se složenije dionice, ritmovi i tehnika, te daljnji razvoj znanja

• naprednija tehnika sviranja
• dodatni zvukovi i udarci
• naprednije vježbe, paterni i rudimenti
• složeniji zapadnoafrički ritmovi i napjevi
• solo i improvizacije
• samostalno kreiranje paterana i ritmova
• ritmička komunikacija (“pitanja i odgovori”)

RASPORED GRUPA (stupnjeva):

1. stupanj – utorkom od 18 – 20 sati (prvi termin je 10.9.)
2. stupanj – četvrtkom od 18 – 20 sati (prvi termin je 12.9.)
3. stupanj – petkom od 18 – 20 sati (prvi termin je 13.9.)

Svi stupnjevi strukturirani su kroz 12 termina po 2 sata (120 minuta).

Djembe učitelj: Daksh Krešimir Oreški
Mjesto: KUĆA ŽIVOTA Zagreb – Vlaška 81 a (u dvorištu)

http://www.youtube.com/watch?v=4vPcwYALAVI

 

NAPOMENA:

Za tečaj je potrebno imati vlastiti djembe standardne veličine. Za savjet, pomoć pri kupnji ili narudžbu kvalitetnog instrumenta, slobodno mi se obratite. Po završetku tečaja biti će organiziran produkcijski koncert polaznika.

 

 

BIOGRAFIJA DJEMBE UČITELJA:

Daksh Krešimir Oreški je glazbenik čijim venama teče ritam, a najsnažniji izričaj postiže kroz etničke bubnjeve i udaraljke. Rođen je u Zagrebu, a kao perkusionist i bubnjar aktivan je već dugi niz godina na domaćoj i inozemnoj sceni. Član je naše najistaknutije ethno grupe KRIES, makedonskog orkestra EZERKI & 7/8, osnivač i vođa domaće afro/ethno grupe IROKO, bubnjar u gipsy-swing bandu ALLO, ALLO QUARTETTE,… Pored rada u matičnim grupama surađuje i s mnogim domaćim i inozemnim glazbenicima, DJ-evima i plesačima.

 

80-tih godina svirao je bubnjeve u mnogim zagrebačkim new wave i rock grupama, a 90-ih je bio gitarista, kompozitor i tekstopisac u new age ansamblu Ocean Blaženstva. Bio je osnivač i vođa prve domaće perkusionističke grupe RHYTHM TRIBE (2002-2008) te bubnjar i perkusionista u Irish/ethno bandu SHAMROCK ROVERS.

Usavršavao se na tečajevima i radionicama afričkih djembe majstora TonTon Soriba Sylle, Adame Dramea, Famoudou Konatea, Billy Konatea, Ibre Konatea, Seckoua Keite, Seydoa Daoa, Sege Sidibea,… Znanje o djembeu i afričkoj ritmičkoj tradiciji produbljuje u Gvineji kod svog učitelja TonTon Soriba Sylle te družeći se s brojnim afričkim glazbenicima na koncertima i turnejama grupe Kries.

 

Kao prvi učitelj djembea na ovim prostorima, od siječnja 2001 neprekidno vodi djembe tečajeve kroz koje je prošlo više od 1000 polaznika, od kojih su danas mnogi profesionalni glazbenici. Osim toga vodi i razne perkusionističke radionice, Drum Circle (bubnjanje u krugu), Inner Drumming (Healing Rhythms) radionice i Team building – Team drumming za poduzeća i kompanije.

Iza sebe ima više tisuća koncerata i nastupa u 20-ak zemalja svijeta te isto toliko snimljenih albuma. Autor je dvije knjige: “DJEMBE PRIRUČNIK” (2004) i “DJEMBE – KRALJ AFRIČKIH BUBNJEVA” (2008). Dobitnik je nagrade Porin za filmsku glazbu te strukovne nagrade Status za najboljeg instrumentalistu ethno glazbe u 2005 godini, kao najizravnije priznanje talenta i umijeća.