Anja Leko

Anja Leko, nezaposlena dekokaterka izloga, strastvena je kreativka i životni borac. Nakon 5 godina teškog rada u Austriji vratila se u Hrvatsku. Odlučila je da joj je mir najvažniji. Ostavila je sve tamo i došla ovdje u nemir u Hrvatsku. I pošto su me svi strašili kako je ovdje teško – najam, režije, simo-tamo – onda sam se i ja počela bojati budućnosti i razmišljala – pa mora biti tu netko da brine umjesto mene. Ne mogu stalno ja, priča Ana. Kao samohrana majka dvojice dječaka, bez stalnih prihoda, rukotvorinama nadopunjava kućni budžet. Nedavno je imala i prvu samostalnu izložbu 3D drvenih, šarenih slika koje zove Brigošgradom. U potrazi za sigurnim zaposlenjem te strahu od egzistencije poželjela je netko, barem dok ide na počinak, preuzme njezine brige. Tako je došla na ideju o Brigošima.

Leko Brigoši

 

Anja kaže:

 

“Malo dijete u meni je oduvijek voljelo vunu, štrikanje, crtanje, kreativnost… Mislim da svi mi imamo to malo dijete u sebi koje koje je u biti i zaduženo za tu našu kreativnost, smatra Ana. Počela sam za jedan Božić raditi snjegoviće. I na podu sam tu s tim krpicama, čarapama, i sinula mi je ideja – ha! Brigošššš!!! Taj bi mogao brinut umjesto mene. I tako su nastale te moje lutkice koje su punjene spužvicom. Imaju pričicu da – navečer stavite Brigoša pored sebe, šapnete mu sve brige i Brigoš će ih sve uzeti sebi, otkriva nam ova nezaposlena dizajnerka.”

Anja Leko Art

Najradije ih izrađuje sa sinovima. I svi su od recikliranih materijala – stare odjeće, čarapa, darovanih majica. Izlaže ih na Facebook stranici. A zahvaljujući udruzi kreativaca posjećuje sajmove. Ondje po Brigoše dolaze roditelji i uzimaju ih za dječicu. No ni odrasli nisu imuni. Djevojke ih uzimaju za dečke ali i dečki za svoje djevojke.

U svemu joj je najvažniji pozitivan stav. Pozitivan stav je po meni – slušati svoju dušu i što ona želi. Znači, tu neku radost pretvoriti u nešto materijalno. To ne mora biti ni veliko, može biti vrlo malo ali da usreći nekog drugoga. I da pomognem nekom drugome, a samim time pomažem i sebi, ističe Ana.

Brigoši - Anja Leko

U potrazi za stalnim zaposlenjem Brigoše je nedavno zaštitila u autorskoj agenciji. Ime, lutkicu i priču koja glasi ovako: “Prije sna reci svom Brigošu sve svoje brige i što te mučilo tijekom dana, a Brigoš će ih sve uzeti k sebi… ti možeš mirno spavati. Ujutro stavi Brigoša na danje svjetlo da upije energiju dana… i opet je on tvoj mali Brigoš koji te voli i brine umjesto tebe… jer – Kad je BRIGOŠ tu, budi BEZ BRIGE!”