Dakle, razmišljamo o obnovljivim izvorima energije ili onima koji ne opterećuju okoliš. Neke , već komercijalizirane, poznajemo SOLARNA ENERGIJA (foto naponske ćelije), SOLAR TERMIJA (zagrijavanje sanitarne vode, velika polja ”noćnih elektrana”), VJETRO ELEKTRANE (masivni vjetro generatori u vjetro parkovima), MIKRO HIDRO ELEKTRANE (na potocima – kod nas tek nekoliko njih), HIDRO PLIMNE ELEKTRANE (u zaljevima sa velikom razlikom režima vodostaja plime i oseke). To sve zahtjeva visoku tehnologiju i visoku cijenu ulaganja. U prilog tome, zašto razmišljati o alternativnim izvorima ide svojevrstan rekord koji je Njemačka postigla 20. svibnja 2012. Godine. Taj dan su proizveli 20 GW električne energije, a to je ekvivalent od 28 NE KRŠKO. Pojasnimo još malo. Sisačka termo elektrane proizvodi 396 MW (ako rade obije turbine – jedna je 198 MW), a troši mazut, zemni plin ili oba energenta. Po tome bi trebalo 50 TE SISAK za proizvodnju 20 GW električne energije!!!!!

 

Što mi možemo učinitii za energetsku neovisnost ili smanjenu ovisnost, kao građani?

 

Pa, zapravo, jako puno ako se odlučimo.

 

Primjerice električna energija se može dobiti iz razlike elektro potencijala metala, prilagodbom sprava za vježbanje u generatore struje, izgradnjom solarnih kuhinja, izgradnjom zračnih solarnih kolektora za neposredno grijanje objekta, izrada foto naponskih panela od solarnih ćelija (10-15 puta jeftinije od gotovih modula), samogradnja solarnih bojlera, povećanje energetske učinkovitosti objekta i učinkovitosti postojećih sustava grijanja . Još ponešto ali o tome kasnije.

 

Sve što ćete pročitati na ovim stranicama autor je osobno proučio, sve isprobao, a neke uređaje unaprijedio i projektirao sa poboljšanjima. Na svojoj kući i oko nje svi uređaji rade ili su u fazi gradnje. Ukoliko dođe do pojačanog interesa za neke uređaje ili projekte, moguće je organizirati radionice za obuku samogradnje.