1. Umanjuje stres ili de-stressira

 

Seks pomaže pri smanjivanju stresa. Kada duboke vježbe disanja ne uspiju umanjiti stres, seks će učiniti potrebno.

 

Tijekom seksa tijelo proizvodi dopamin – supstancu koja se bori protiv izlučivanja hormona stresa, endorfin – zvan i “hormon sreće“ koji ima analgetičko i anksiolitičko djelovanje te oksitocin – hormon za povećanje želje koji luči hipofiza (žlijezda koja proizvodi mnoge hormone i upravlja radom svih drugih žlijezda).

 

U studiji, objavljenoj u časopisu „Public Library of Science“ trojica istraživača s područja neuroznanosti proveli su test na muškim štakorima i otkrili da su seksualno aktivni štakori bili manje tjeskobni od štakora bez seksualne aktivnosti. Zar nije isto i sa ljudima? – prisjetite se vlastite prakse i slobodno malo promislite o rezultatima koje su dobili znanstvenici.

 

2. Seks je savršen oblik vježbanja

 

Vođenje ljubavi je oblik tjelesne aktivnosti. Tijekom spolnog odnosa, fiziološke promjene u vašem tijelu u skladu su s dobrim treningom. Sigurno ste primijetili da prilikom seksa brzina disanja raste, što znači da se i neizbježno umarate. Dakle, trošite kalorije. Ako imate spolni odnos tri puta tjedno po 15 minuta (ali znamo da može učiniti i bolje od toga) sagorjeti ćete oko 7.500 kalorija godišnje. To je ekvivalent trčanju trase od 75 kilometara! Teško disanje, ujedno podiže i količinu kisika u stanicama, a testosteron koji se proizvodi tijekom seksa održava vaše kosti i mišiće jakima.

 

3. Snižava visoki krvni tlak

 

Zagrljaji i seks mogu poboljšati vaš krvni tlak. Seks smanjuje dijastolički krvni tlak, odnosnodonji broj. Dijastolički tlak, predstavlja tlak u arterijama kada se srce relaksira nakon kontrakcije, a ujedno odražava najniži tlak kojem su izložene arterije.

 

Istraživači s University of Paisley proveli su znanstveni eksperiment o toj temi i zaključili da seks uistinu poboljšava krvni tlak.

 

4. Poboljšava imunitet

 

Borite se sa prehladom i curi vam iz nosa? Seks je odgovor na borbu protiv prehlade i nekih drugih zdravstvenih problema; sex može potaknuti vaš imunitet.

 

Kada su seksualni odnosi učestali, unutar tijela povećava se proizvodnja Imunoglobulina A koji služi za npr. – borbu protiv gripe.

 

Protutijela (Antitijela ili imunoglobulini) su bjelančevine (ili proteini) iz grupe globulina koje se kod sisavaca grade kao reakcija na strane supstance tzv. antigene koje su prodrle u organizam. Dakle, antitijela su obrambene supstance imunosnog sustava. Ove bjelančevine vlastitog organizma nastaju u jednoj vrsti bijelih krvnih zrnaca koje nazivamo B-limfocitima. Jedan točno odredeni antigen inducira njemu odgovarajuće antitijelo koje preko specifične nekovalentne veze uglavnom prepoznaje antigen kao stranu supstancu. Specifično vezanje antitijela na antigene je bitan dio obrane organizma od prodrlih stranih supstanci i tijela.

 

5. Pomaže vam da izgledate mlađe

 

Vođenjem ljubavi do tri puta tjedno možete izgledati 10 godina mlađe! – tvrdi škotski istraživač. “Dobro je za vas da imate dobar seks”, kaže David Weeks, klinički neuropsiholog na Royal Edinburgh Hospital, čije se istraživanje o učincima seksa na starenje pojavljuje u njegovoj knjizi, Secrets of the Superyoung (Tajne Supermladih).

 

6. Seksom poboljšavate zdravlje srca

 

Seks vam pomaže pri sagorijevanju kalorija, ali isto tako može poboljšati zdravlje vašeg srca. Seks će se pobrinuti za prevenciju moždanih i srčanih udara – budite mudri i uživajte u trenutku.

 

Znanstvenici s New England Research Instituta ispituju utjecaj seksa na zdravlje srca. Studija je pokazala da 45 posto muškaraca imaju manje izglede doživjeti kardiovaskularne bolesti. No, na žalost, istraživanje nije provedeno na oba spola jer je izvedeno samo na muškim ispitanicima. Iskreno se nadamo da će buduća istraživanja obuhvatiti i utjecaj seksa na žensko srce.

 

7. Olakšava bol

 

Užitak je prava mjera za olakšavanje boli. Imate li migrene i vas muči neka tjelesna bol? Pa naravno, seks je odgovor. Ali ako osjetite bol u leđima, za to se ipak najbolje posavjetovati s liječnikom.

 

Dr. George E. Erlich, stručnjak za artritis iz Philadelphije, proveo je istraživanje o vezi između artritisa i seksa. Njegovo istraživanje govori nam da pacijenti koji imaju redovite seksualne odnose doživljavaju manje manifestacije boli u svakodnevnom životu.

 

8. Izgrađuje povjerenje i intimnost

 

Činom seksa oslobađa se hormon oksitocin; ovaj hormon se smatra odgovornim za vašu sreću i ljubav. Ako je vaš dojam da se vaš odnos pomalo raspada, postoji povjerenje ali ste zabrinuti da će vaš partner odlutati, onda bi seks, u svakom slučaju mogao rastjerati te sumnje.

 

Oksitocin djeluje kao hormon, koji se izlučuje u krv i putem krvotoka stiže do ciljnih organa. U nervnom sistemu može se lučiti na završecima nekih neurona i djelovati kao neurotransmiter. Hormon oksitocin luči se i u toku orgazma kod muškaraca i žena. Smatra se da oksitocin utječe i na ponašanje. U toku seksualnog odnosa pretpostavlja se da lučenje oksitocina u mozgu izazva osjećaje zadovoljstva, nježnosti i privrženosti, odnosno približava partnere jedno drugome – baš kao i Kupid.

 

9. Umanjuje šanse za razvoj raka

 

Redovita ejakulacija smanjuje šanse za razvoj raka prostate. Jedna australska studija pokazala je kako muškarci koji imaju seksualne odnose i ejekuiraju oko 21 puta mjesečno, imaju manje šanse da će razviti rak prostate. Što je dodatno podržano i od strane drugih nezavisnih istraživaća.

 

10. Jača mišiće zdjelice

 

Seksualni odnos uključuje korištenje nekolicine mišića; stoga redoviti spolni odnos može vam pomoći da razvijete jače mišiće zdjelice, kao i mnoge druge – ovisno vašoj tehničkoj izvedbi samog čina. Regularni seks također vam pomaže i pri pozitivnom stimuliranju mokraćnog mjehura i kod rada crijeva.

 

Jaki mišići, sagorjevaju kalorije, poboljšavaju zdravlje srca – seks se u svakom slučaju brine o vama.

 

11. Štiti prostatu

 

Većina tekućine koju ejakuirate izlučuje prostata. Ako prestanete ejakuirati, tekućina ostaje u žlijezdi, koja teži nabubrivanju, što uzrokuje puno problema. Redovita ejakulacija će isprati zaostalu tekućinu te osigurati dobrobit vaše prostate do starosti. Problemi se mogu pojaviti i kada se iznenada promijeniti učestalost ejakulacije.

 

12. Inducira spavanje

 

Nakon tog odličnog, čarobnog treninga mudro je dobro se odmoriti i naspavati. Ali pogodite što? Seks radi na isti način kao i vježbe. Povećan broj otkucaja srca dovodi do povećanog post-coital (after sex) opuštanja. Seks može biti i sljedeća stvar na „to do“ listi za one koji pate od nesanice! Seks opušta, stoga – ako ste već umorni, čin seksa će vas vrlo lako potaknuti na spavanje. Npr., kad muškarci ejakuliraju postanu letargični, a to ih vrlo lako može učiniti pospanima.

 

13. Pospješuje redovitost mjesečnice

 

Izgleda da seksom možete poboljšati svoj menstrualni ciklus. Razlog tome je što seks regulira hormone, koji pak reguliraju menstrualni ciklus. Seks smanjuje stres, a to je jedan od razloga zašto ženama zna kasniti mjesečnica. Seks se nekako čini boljom i zdravijom opcijom od bilo koje hormonske tablete.

 

14. Spriječava erektilnu disfunkciju

 

Pedeset posto muškaraca starijih od 40 godina pati od erektilne disfunkcije, a mladi muškarci strahuju od trenutka kada neće biti u mogućnosti da „ga“ podignu u visine. Najbolji lijek protiv impotencije je… sex. Erekcija održava protok krvi kroz arterije vašeg penisa, a samim time tkivo penisa ostaje zdravo i funkcionalno. Osim toga, liječnici su usporedili erekciju s atletikom – ukoliko više trenirate, imate bolji performans (izvedbu).

 

15. Seks produljuje život

 

Zdravo srce, jači mišići, povećana cirkulacija kisika i sreće samo su neki od čimbenika koji produljuju život, a kao rezultat – dodati će godine i vašem životu.

Studija objavljena u časopisu British Medical Journal pokazuje da muškarci koji imaju redovite seksualne odnose – često žive dvostruko dulje od onih koji ih rijetko imaju, ili uopće nemaju.

 

16. Zdravije sjeme

 

Ako pokušavate začeti dijete, možete povećati volumen sjemena redovitim seksom. Redoviti seks zamijenjuje stare spermije iz testisa što umanjuje mogućnost oštećenja DNA unutar sjemena.

 

Prijevod s engleskog i adaptacija: Ivica Belovarić

 

Link na orginalni članak:16 reasons to have daily sex