Neki dan, kada nam je najstarija kćer došla na vikend iz Zagreba, gdje studira PREHRAMBENU TEHNOLOGIJU, razgovarali smo o koje-čemu pa tako i o hrani i vodi. Kako smo mi kao obitelj vegetarijanci, osim nje, koristimo i INDUSTRIJSKE NAMIRNICE namijenjene vegetarijancima poput pašteta, tofua, sejtana i salama na bazi soje i drugog, da ne nabrajam. Isto tako želimo, da nam djeca jedu što kvalitetnije i raznovrsnije namirnice. Pazimo što i gdje kupujemo te kakva je kvaliteta tih namirnica. Kada mislim na kvalitetu, kod industrijskih proizvoda to se odnosi na sastojke, a najviše na ADITIVE, one nerazumljive nazive (E pa broj).

 

Ti E-BROJEVI nazivaju se ADITIVI.

 

Tu počinje naša priča. Dan prije nego što je kćer došla iz Zagreba, obavili smo polumjesečnu kupnju zaliha industrijskih i vegetarijanskih namirnica poput gore navedenih. U to vrijeme neki su se proizvodi izgubili sa polica trgovina, a na njihovo mjesto došli novi. Među novima pojavio se jedan hrvatski proizvod te jedan strani. Ne sumnjajući ništa, poučeni prijašnjim proizvodima, kupili smo oba za probu. Mlađoj kćeri i ženi se više sviđao HR proizvod, a manjim klincima i meni, bilo je svejedno.

 

Tada naša studentica dolazi sa knjigom, hrvatskih autorica dr. sc. Ivane Vinković Vrček i Dade Lerotić, ADITIVI U HRANI – Vodič kroz E-BROJEVE. Uzima konzerve netom kupljenih pašteta, a i poklopce sa sastojcima onih prijašnjih te počinje analizirati E-brojeve. Nećete vjerovati, onaj naš HR proizvod je potpuno ispravan. Svi korišteni ADITIVI, a samo je jedan, je dozvoljen, čak i za djecu. No, onaj strani proizvod… E, on ima u svom sastavu pet ADITIVA, a od toga jedan koji nije dozvoljen djeci za konzumaciju E 407 KARAGENAN. Nadalje, dva koje treba IZBJEGAVATI : E 452 POLIFOSFAT i E 621 NATRIJEV GLUTAMINAT. Ovaj zadnji aditiv ima upozorenje da može za malu djecu do količine 1 g/l namirnice E 412 GUAR GUMA. Ostao je još jedan i taj je jedini bezopasan E 316 natrijev izoaskorbat.

 

Ova saznanja su nas, kao obitelj, potakla na razmišljanje: Što možemo učiniti za sebe?

 

Počeli smo proučavati recepte za izradu pašteta, salama i krenuli ih proizvoditi kod kuće, a tofu i sejtan kupujemo od naših prijatelja koji ih, isti tako, rade sami kod kuće. Namirnice biramo i kupujemo od lokalnih EKO poljoprivrednika, a neke uzgajamo sami. Računica je jednostavna: kilogram kupljene paštete košta od 93.00 - 135,00 kn, a naš domaći kilogram ne prelazi 15. 00 kn.

 

Naravno, i dalje ćemo kupovati gotove proizvode jer ne možemo sve proizvoditi. Ono što svi možemo učiniti za sebe i svoje obitelji je  EDUKACIJA o štetnim aditivima i sličnim tematikama u svrhu poboljšanja kvalitete življenja i zdravlja. Sve informacije su nam dostupne na internetu, samo kliknemo mišem, posudimo knjigu ili je kupimo da nam je uvijek pri ruci. Ja sam za ovo zadnje.

Suradnici

Mijenjamo život nabolje!

talasi.org

Web hosting - www.cubrad.com

 

 

Broj prikaza (hitova) članaka
1258460